Deti z Ahoja navštívili Haydnovo mesto

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. októbra 2011, 08:27
  • Autor:kb

PIEŠŤANY – Centrum voľného času Ahoj v Piešťanoch zorganizovalo v sobotu 8. októbra zájazd do rakúskeho Eisenstadtu pod vedením Moniky Bar-buštiakovej a riaditeľky centra Kataríny Babičovej. V autobuse počas cesty panovala dobrá nálada a všetci účastníci sa tešili na stretnutie s kultúrou spomínaného mesta.

Hoci v meste žije iba 14 000 obyvateľov, pýši sa bohatou históriou a prekrásnou krajinou. Obklopuje ho celý rad vinohradov, lisuje sa tu vynikajúce víno. Eisenstadt patrí k najkrajším mestám Rakúska. Všetkým sa zapáčil prekrásny kostol Bergkirche s kaplnkou Milosti, kalváriou a Haydnovým mauzóleom, dôstojným miestom posledného odpočinku tohto hudobného velikána. Navštívili sme aj Haydnov dom, Františkánsky kostol sv. Michaela, mestský farský kostol sv. Martina, nemocničný kostol a kláštorný kostol milosrdných bratov. Všetkých účastníkov zaujala aj prechádzka po židovskom gete so synagógou, rituálnym kúpeľom a rabinátom.

Všetkým sa veľmi páčila prechádzka po zámockom parku s Leopoldínskou svätyňou od Charlesa Moreau a nezabudnuteľným zážitkom bola prechádzka po Hauptstrasse s Morovým stĺpom a prekrásnou budovou radnice a množstvom významných renesančných budov. Pri návšteve mesta si každý z nás na vlastnej koži uvedomil význam Haydnových slov: „…len tu si želám žiť a umrieť."

Tridsať účastníkov zájazdu – z toho šestnásť integrovaných detí, pre ktoré sme v prvom rade výlet uskutočnili, si túto časť Rakúska zamilovalo. S mestom sa nelúčime nadlho, určite sa sem plánujeme na jar vrátiť a navštíviť aj prekrásne mestečko Rust, preslávené výrobou vína už z 13. storočia a komínmi domov s párikmi hniezdiacich bocianov a región Neziderského jazera – najväčšieho stepného jazera v strednej Európe, ktoré je súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek