Radičovej vláda padla, položil ju euroval

  • Spravodajstvo
  • 12. októbra 2011, 08:44
  • Autor:sita/red

BRATISLAVA – Vláda Ivety Radičovej padla. Pri hlasovaní o zvýšení záruk v eurovale v utorok 11. októbra večer nezískala dôveru poslancov Národnej rady SR. Slovensko ako jediná krajina eurozóny neschválila euroval. Podľa ministra financií Ivana Mikloša by ho mala schváliť ešte tento týždeň. Z oficiálnej pracovnej cesty v juhovýchodnej Ázii sa kvôli zložitej vnútropolitickej situácii na Slovensku vracia prezident.

Za euroval a zároveň za dôveru vláde hlasovalo 55 zo 124 prítomných poslancov, potrebných bolo najmenej 76 hlasov. Spolu deväť poslancov hlasovalo proti a 60 nehlasovalo. Vyslovenie nedôvery predsedníčke vlády Ivety Radičovej znamená koniec celého jej kabinetu. Z oficiálnej pracovnej cesty v juhovýchodnej Ázii sa kvôli zložitej vnútropolitickej situácii na Slovensku vracia prezident Ivan Gašparovič.

SaS nepodporila euroval

„Nie je to tak, že by sme zásadne odmietali všetko spojené s eurovalom, ale zásadne odmietame nedodržiavanie pravidiel,“ zdôraznil predseda parlamentu a SaS Richard Sulík.

Ako pripomenul, vlani sa podarilo schváliť dočasný euroval aj s hlasmi SaS, ktorá podľa neho súhlasila najmä preto, lebo išlo o opatrenia na tri roky, mali byť zachraňované krajiny, a nie banky a podporu mali dostať iba tie krajiny, ktoré to dokážu splatiť. Keby bol dodržaný pôvodný plán, reagovala by SaS podľa neho inak.

„Dočasný euroval je príbeh o stratenom čase, za 15 mesiacov sa nič nevyriešilo,“ poukázal. Ako zdôraznil, v súčasnosti vieme, že euroval nebude dočasný, že bude možné zachraňovať banky a druhou pôžičkou Grécku bude zvyšok zásad hodený cez palubu. „Konštatujem, že rozšírením eurovalu bude Slovensko s peniazmi slovenských daňovníkov zachraňovať zahraničné banky,“ vyhlásil.

Premiérka vyzvala Sulíka, aby odstúpil

Zdržanie sa SaS pri hlasovaní o eurovale a dôvere vláde považuje Radičová za vyjadrenie nedôvery vlastnej vláde. „Pýtam sa, čo tým dosiahli?“ položila si Radičová otázku. „Vyzývam predsedu parlamentu, aby bol chlap a aj jeho ministri, aby vedeli čo je ich zodpovednosť a odstúpili,“ vyhlásila. Predseda SaS a parlamentu Richard Sulík nevidí najmenší dôvod na odstúpenie z pozície predsedu parlamentu len preto, že si to Iveta Radičová želá. „Moje odvolanie, samozrejme, budem akceptovať s pokorou," napísal Richard Sulík na stranícku internetovú stránku.

Radičovej stranícky šéf v SDKÚ-DS a minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda označil krok rozhodnutie SaS odmietnuť navýšenie eurovalu a nepodporiť vládu za politický hazard. „Vedie k veľkým politickým a ekonomickým škodám. Vytláča Slovensko na okraj európskeho politického dialógu,“ obáva sa šéf slovenskej diplomacie.

Premiérka Iveta Radičová vyzvala koaličných partnerov a Mikuláša Dzurindu, aby sa obrátili na predsedu Smeru-SD Roberta Fica a dohodli postup ratifikácie eurovalu. „Inak to nemalo zmysel,“ povedala. Smer-SD je podľa predsedu strany Roberta Fica pripravený rokovať o eurovale. „Koalícia musí prísť s vlastnými návrhmi. Smer-SD je na takúto diskusiu pripravený,“ povedal Fico na tlačovej besede. Zatiaľ však podľa neho neprebehli žiadne rokovania. „Vyjadrujeme len pripravenosť rokovať o eurovale. Slovensko sa musí k eurovalu prihlásiť. Čakáme na návrhy od koalície,“ uviedol.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela