Položia základný kameň pamätníka Mórica Beňovského

  • Spravodajstvo / Región
  • 10. októbra 2011, 08:34
  • Autor:sita

PIEŠŤANY/VRBOVÉ – Základný kameň pamätníka Mórica Beňovského položia v piatok 14. októbra na Námestí slobody v jeho rodisku pri príležitosti Dní mesta Vrbové. Pamätník nazvaný Svet Mórica Beňovského má byť hotový a slávnostne odhalený v máji budúceho roku. Dielo Igora Piačku a Antona Gábrika bude tvoriť bronzová socha Beňovského sediaceho na symbolickej zemeguli, ktorá bude obohatená o výjavy zo života Beňovského.

Radnica ho zaplatí z finančného daru 100-tisíc eur, ktorý mestu venoval Gerhard – Hermann Horst, konateľ tamojšej firmy. Podľa viceprimátorky Niny Horskej pamätník s vodnými prvkami nebude stáť viac ako 40-tisíc eur. Položeniu základného kameňa bude predchádzať slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva, na ktorom poslanci udelia Ceny mesta Vrbové hercovi Jozefovi Adamovičovi, ktorý stvárnil Beňovského v seriáli Vivat Beňovský, a Gerhardovi – Hermannovi Horstovi.

Najznámejší rodák z Vrbového Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský je známy ako kráľ Madagaskaru. Počas svojho krátkeho života získal aj prívlastky dobrodruha, cestovateľa, objaviteľa, kolonizátora. Bol spisovateľom, plukovníkom francúzskej armády, veliteľom poľskej armády a rakúskym vojakom. Bol prvý Európan, ktorý sa plavil v severnom Tichom oceáne. Je autorom memoárového diela Pamäti a cesty. Vo Vrbovom sa zachovala kúria, označovaná ako rodný dom Beňovského. Jeho meno nesie aj jedna z ulíc mestečka.

Podobné články: POZRITE SA: Kráľ Madagaskaru sa vrátil do Vrbového

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel