V záhradníckej skákali vo vreci a jedli pomazánky

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. októbra 2011, 12:41
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – Deň otvorených dverí v duchu zdravia a zdravej výživy v Strednej odbornej škole záhradníckej v Piešťanoch si užili vo štvrtok nielen škôlkári, ale aj školáci z celého regiónu. Témou výnimočného dňa bola zdravá výživa.

Stredoškoláci pripravili pre svojich mladších kamarátov nielen čerstvú jabĺčkovú šťavu, ovocné a zeleninové šaláty, pomazánky,  koláče ale zasýtili aj ich ducha. Návštevníkov formou prezentácie oboznámili s mnohými aktivitami školy, porozprávali  im o biopotravinách, menšie deti sa vyšantili pri skákaní vo vreci, či triafaní gaštanov a behu po lavičke.
„Mne sa páčili najmä ochutnávky a tiež výborný film, z ktorého som sa dozvedel o negatívach biopotravín,“ zdôveril sa Lukáš zo Základnej školy na Brezovej ulici v Piešťanoch. Film s názvom Potraviny verzus biopotraviny premietali študentky vo foyeri Strednej odbornej školy. Prehliadku školy sme absolvovali so zástupkyňou Evou Macákovou. Upozornila nás nielen na nádherné záhony trvaliek, smutnú vŕbu nad rybníkom, v ktorom pod veľkými listami Viktórie kráľovskej plávali rybičky, ale ochutnali sme aj čerstvú jabĺčkovú šťavu z domácej produkcie školy. Pristavili sme sa pri bylinkovej záhradke, obdivovali okrasné tekvičky, trávy a iné rastliny, ktoré si študenti dopestovali, aby mohli vytvárať zaujímavé aranžmány. „Toto je víťazná práca nášho aranžéra Lukáša Valenta – pocta Ľudovítovi Winterovi, s ktorou zvíťazil na tohtoročnej medzinárodnej súťaži vo viazaní a aranžovaní kvetov Victoria Regia v katagórii stredných odborných škôl. Celkové prvenstvo získala Rebeka Elzerová a veľkú radosť nám urobil aj  Jozef Zelizka,“ uviedla zástupkyňa školy.
((myvideo:1))
Nazreli sme s ňou aj do učebne informatiky, kde prebiehala prezentácia školy. Jej autorka Iveta Jakubcová spracovala nielen históriu a súčasnosť školy, ale aj profil absolventa. „Okrem klasických predmetov akými sú matematika, chémia, fyzika, ekonomika, slovenčina, angličtina, nemčina, sa na našej škole študenti učia aj zeleninárstvo, ovocinárstvo, kvetinárstvo, sadovníctvo, sadovnícku tvorbu, aranžovanie, arboristiku, ochranu rastlín,“ pripomenula I. Jakubcová.

((myvideo:2))


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila