Fanúšikovia na Evu Kostolányivú nezabudli

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. októbra 2011, 08:38
  • Autor:Martin Gono/Foto:internet

PIEŠŤANY – Dnes 3. októbra 2011 si pripomíname 36. výročie úmrtia vari najpopulárnejšej, najšarmantnejšej i najcharizmatickejšej poprednej interpretky česko-slovenskej populárnej hudby Evy Kostolányiovej. Rozvíjajúcu sa profesionálnu kariéru „slovenskej Twiggy“ prerušila rakovina prsníka, ktorej krehká speváčka podľahla v roku 1975.

Na jej posledné miesto odpočinku na tzv. Novom cintoríne na Ulici Terézie Vansovej v Trnave po tieto dni i po tridsiatich šiestich rokoch prichádzajú s kyticami kvetov a obrovskou neutíchajúcou spomienkou ľudia všetkých vekových kategórií. V mysliach sa im vybavia zlaté tóny i veselé texty a melódie Kostolányiovej hudobných nahrávok. Postoja, pospomínajú, poplačú a zároveň sa i potešia, že Eva tu s nimi zostala naveky. Eva Kostolányiová predstavuje pre mnohých obrovský životný i spevácky vzor. Vľavo na jej pomníku sa nachádza do kameňa vyrytá pozlátená zlatá Bratislavská lýra.

Sama interpretka sa v minulosti pre médiá vyjadrila: "Chcem, aby po mne zostala dobre odvedená práca. Čo iné môžeme zanechať? Ja odídem mladá, ale moja generácia, ktorá ma pozná bude ešte dlho žiť. Ak po sebe zanechám dobre odvedenú prácu, v mojom prípade pesničky, mám nádej, že si ma budete aj po rokoch púšťať a počúvať a ja budem s vami žiť v spomienkach. A možno vám niektoré z vašich detí pri počutí mojej piesne položí otázku: Čo je to za speváčku? Ja ju počujem po prvý raz. Tak vás nepriamo, cez vaše deti, prinútim zaspomínať si na mňa… ."  

Pri písaní tejto spomienky mi prezradil jeden z legendárnych hudobných režisérov OPUS-u Peter Smolinský: „Ja som sa s ňou stretol dvakrát v rozhlase a raz na Lýre, ale nie pracovne, bol som ešte študák. … To boli len chvíle, dali sme pohár vínka, spievala čisto, spoľahlivo a my sme „žrali“ jej krásne nohy v minišatách a ako voňala…". Na moju otázku ako voňala, mi odpovedal: "… môj postreh je len spomienka na stretko, neviem, či by to niekoho nepobúrilo, ale je to tak… a voňala vlasmi!"

Pre mňa i početných aktívnych fanúšikov znamená meno Eva Kostolányiová veľmi veľa. Je skrátka zlatým husľovým kľúčom i slnečným lúčom slovenskej populárnej hudby.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj