Victoria regia je najkrajšia len päť minút

  • Spravodajstvo
  • 30. septembra 2011, 11:21
  • Autor:(vd)

PIEŠŤANY – Premýšľate nad tým, čo s načatým večerom? Nafoťte si Victoriu regiu. Zakvitla v termálnych jazierkach. Nádherná, silno voňajúca biela kráľovná –uložená na obrovskom zelenom tanieri lista kvitne zvečera a v noci iba päť minút. Vtedy je najkrajšia. Nepremeškajte jej rozvíjanie lupienkov . My sme neponocovali a sami vidíte – naša victoria si pomaly odkvitala…

Nápad, vybudovať na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch vraj skrsol v pomazanaj hlave bulharského ex- cára Ferdinanda I. Couborg, ktorý sa prechádzal po kúpeľnom parku s kultúrnou dušou našich kúpeľov – Imrichom Winterom.  No a keďže nápad to bol geniálny, od jeho vzniku po realizáciu neprešlo veľa času. Jazierka Winterovci vybudovali v rokoch 1934 – 1935. Okamžite si ich všetci zamilovali a milujeme ich dodnes. Starší ľudia si iste spomínajú na časy, keď sa okolo jazierok pyšne prechádzali pávy. Dnes môžete obdivovať pávy o kúsok ďalej v obrovských voliérach. Nájdete tam aj iné operence.

Veľkou atrakciou už od počiatku vzniku termálnych jazierok bolo vysadenie Viktórie kráľovskej (Victoria regia), lekien a lotosov. Teplota vody v jazierkach sa udržuje celoročne medzi 10 – 22 stupňami Celzia, preto sa tu teplomilným rastlinám, ale aj  obľúbeným rybičkám darí v každom počasí. V súčasnosti sú tu aj väčšie šupinaté kúsky, ba aj neželení návštevníci – divé kačky. Tie narobia viac škody ako úžitku, preto ich môžeme s pokojným svedomím z jazierok zahnať.

Okrem Viktórie kráľovskej, ktorá má pôvod v južnej Amerike na riekach Amazonka a Orinoko nájdeme v našich jazierkach aj kosatec. Je ich mnoho druhov a sú rozšírené prakticky všade – nájdeme ich v chladných oblastiach aj na púšti. Po kraji jazierok nájdeme liečivú prasličku a puškovorec, ale aj sympatickú pálku, ktorej pôvod je v Severnej Amerike. Je príťažlivá pre včely, motýle a vtáky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek