Prvý bicykel Petra Pavča mal na sebe obrázok z rozprávky Vlk a zajac

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 30. septembra 2011, 12:27
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Mesto Piešťany je známe svojou cyklotradíciou. Na podporu tejto myšlienky pripravila mestská knižnica dve výstavy. Naraz, počas jednej vernisáže, predstavil Svet zo sedla bicykla dobrodruh Dušan Šebo. Okrem toho sa do knižnice na chvíľu presťahovali staré bicykle zo zbierky Petra Pavča. Tento umelecký kováč prezradil Piešťanskému týždňu, kedy začala jeho „mánia“ so starými dvojkolesovými strojmi na ľudský pohon a aký bol jeho prvý bicykel.

Kedy ste začali premýšľať, že budete zbierať staré bicykle?

Bicyklom sa venujem asi 15 rokov a nezbieram všetko, čo sa týka bicyklovania, ale špecializujem sa na staršie bicykle najmä z medzivojnového obdobia.

Ako sa začala vaša zbierka. Ktorý kus by sa dal považovať za prvý?

Ten prvý som už dávno rozobral a použil na náhradné diely do ďalších bicyklov. Bol to pánsky Velamos. Dostal som ho ako darček, bol čierny a veľmi pohodlný. Učaroval mi tak, že som sa bicyklami začal viac zaoberať.

Koľko bicyklov máte súčasnosti v zbierke?

Na túto otázku presne neodpoviem, pretože mnohé sú rozobraté a uložené ako skupiny dielov, ale pojazdných mám asi 8 až 10 kusov.

Ako sa vám darí s uskladňovaním, kde máte bicykle odložené?

Keďže mám rodinný dom s hospodárskymi priestormi, má ich kam uskladniť. Napríklad na povalu, k dispozícii je šopa či dvor.

Aký najvzácnejší kus obsahuje vaša zbierka. Ako ste sa k nemu dostali?

To sa nedá jednoznačne povedať, ktorý je najvzácnejší, či najstarší, alebo ten, ktorý má za sebou nejakú históriu. Ja mám najradšej jeden, ale ten zhodou okolností nie je ničím zaujímavý, iba sa mi na ňom dobre jazdí a mám ho už dosť dlho. Je to biela ESKA asi z roku 1950.

Poznáte príbehy bicyklov vo vašej zbierke, môžete nejaký prezradiť?

Práve také ma najviac zaujímajú. Aj na výstave je jeden so zaujímavým príbehom. Je to bicykel značky STYRIA a jeho majiteľ na ňom došiel z Nemecka v roku 1939, keď tam bol na robotách. Robil v chemickej továrni a jedného dňa si vymenil zmenu so svojím spolubývajúcim. Práve v ten deň sa vo fabrike stalo nešťastie a pri výbuchu zahynulo veľa robotníkov, medzi nimi aj spolubývajúci. Ešte v ten deň nasadol na bicykel a poďho domov do Modry. Tento príbeh mi vyrozprával jeho syn potom, čo som od neho odkúpil bicykel, ktorý niesol do zberu.

Čo ste doniesli do Piešťan, čo môžeme vidieť na výstave?

Na výstave sa nachádzajú bicykle a predmety s nimi súvisiace pochádzajúce zo zbierok Múzea telesnej kultúry, Múzea dopravy, Múzea obchodu a zo zbierok súkromných zberateľov. Najstarší pochádza z roku 1880 a ten najmladší má o sto rokov menej. Výstava mapuje vývoj, ktorým prešiel bicykel za storočie na našom území. Návštevníci si môžu pozrieť bicykle z 19. storočia, z medzivojnového obdobia, bicykle športové a majstrovské, ako aj úplné rarity, s ktorými sa len tak nestretnú.
Vyskúšali ste niektoré bicykle na cyklotúru či dlhšie cesty? Kde ste všade boli na historických kúskoch?

Na cyklotúry chodím zásadne na veteránoch. Moju najdlhšiu cestu mám zdokumentovanú a vystavenú na výstave.

Kedy ste sa vy naučili bicyklovať? Pamätáte si, ako a kto vás učil?

Ako hádam každý v detstve s prídavnými kolieskami a rozbitými kolenami. Môj úplne prvý bicykel bol ruský stroj a mal na sebe vlka a zajaca.

Máte sen, čo by ste si vedeli predstaviť vo vašej zbierke?

Nemám nijaký konkrétny sen. Viete, ja bicykle nevyhľadávam, ony si skôr nájdu mňa. Aký by som si vedel predstaviť? Indický bicykel značky HERO sa mi už dlhšie páči.

Do akej miery je zbieranie bicyklov finančne náročné?

Presne do takej, do akej si ho pripustíte. Je to úplne rovnaké ako s každou inou neresťou.

Viete o niekom, kto by sa podobnému koníčku venoval – na Slovensku, v zahraničí?

Samozrejme, nie je nás až tak veľa a skúsenosti si vymieňame radi ako všetci, čo sú pre niečo zanietení.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava