Bernský salašnícky pes je rodinný ochranca

  • Spravodajstvo
  • 30. septembra 2011, 11:24
  • Autor:Lucia Valentovičová

Bernský salašnícky pes je sedliacky pes starého pôvodu pochádzajúci zo Švajčiarska z okolia Bernu, ktorý sa využíval ako strážny, pastiersky a ťažný pes. Zaradený je do II. FCI skupiny pinče a bradáče, molosy, švajčiarske salašnícke psy a iné rasy, sekcia tri švajčiarske salašnícke psy, bez pracovnej skúšky.

Vzhľad:



Bernský salašnícky pes je dlhosrstý, trojfarebný, viac než stredne veľký, silný a pohyblivý úžitkový pes s mohutnými končatinami, harmonický a vyvážený. Huňatý chvost v pokoji visí a siaha až po pätový kĺb, pri pohybe je nesený na úrovni chrbta alebo mierne vyššie. Uši má klopené, zaoblené, oči tmavohnedé mandľového tvaru. Výraz tváre je milý a pozorný, pes vyzerá ako veľký plyšák. Srsť „berňáka" je dlhá, hustá, lesklá, rovná alebo mierne zvlnená. Pes je trojfarebný – základom je tmavá čierna farba so sýtym hnedočerveným pálením nad očami na lícach, hrudi a končatinách a bielymi fľakmi na krku, hrudi, labách a chvoste a na hlave.

Povaha a správanie:



Bernský salašnícky pes je stredne temperamentný, vyrovnaný a dobromyseľný pes. Má dobré obranárske vlastnosti, je sebaistý a znesie značnú záťaž. Miluje svojho pána a svoju rodinu.
K cudzím ľuďom aj psom je rezervovaný, po zoznámení priateľský. Je nekonfliktný aj k iným domácim zvieratám, nemá sklony loviť.

Výchova a výcvik:



Toto plemeno je veľmi dobre ovládateľné, nepotrebuje drezúru, rád sa učí pozitívnou motiváciou. Rešpektuje svojich ľudí na základe vľúdnej dôslednosti a vzájomnej dôvery.

Využitie:



V súčasnosti je to najmä rodinný pes – spoločník, ktorý spoľahlivo ochráni váš dvor a pozemok. K deťom je milý a priateľský, avšak vzhľadom na jeho veľkosť nie je vhodné, aby ho dieťa vodilo samo na vôdzke. Bernský salašnícky pes je všestranne využiteľný – na športovú kynológiu, ťahanie, stráženie, na canisterapiu alebo ako asistenčný pes či záchranár.

Zdravie:



Do 12 mesiacov veku treba dávať pozor na prílišnú záťaž na kĺby a zvoliť kvalitnú stravu, plemeno inak netrpí špecifickými chorobami.

Zhrnutie:



Bernský salašnícky pes potrebuje dobrý a trvalý kontakt so „svojou rodinou" – vtedy sa stáva výborným spoločníkom a ochrancom. Ak mu človek venuje lásku a čas vo svojej spoločnosti a nájde mu náhradnú činnosť za jeho pôvodné zamestnanie, získa oddaného, prítulného a nebojácneho priateľa.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel