Pijem mlieko a som „cool“!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 29. septembra 2011, 14:06
  • Autor:ts

Môže si túto vetu povedať i vaše dieťa, pretože patrí k pravidelným konzumentom tejto potraviny? Pri príležitosti Svetového dňa školského mlieka, ktorý tento rok pripadol na 28. septembra, vyšli do ulíc špeciálne mliečne hliadky, aby širokú verejnosť – a najmä deti – motivovali k pitiu mlieka. Tento biely dar prírody a výrobky z neho totiž plnia viaceré dôležité úlohy správnej výživy deti a mládeže.

I keď ide vizuálne o nápoj, v skutočnosti je mlieko vďaka svojmu zloženiu považované medzi odborníkmi za potravinu. Obsahuje  základné živiny a viaceré esenciálne látky – bielkoviny, mliečny tuk, sacharidy, minerálne látky, vitamíny (A,D,E a K), enzýmy.  Jeho najvýznamnejšou časťou je vápnik nachádzajúci sa v dobre využiteľnej forme, z ktorej sa veľmi dobre vstrebáva do organizmu. Z mlieka a mliečnych výrobkov získava človek až 56% svojej potreby vápnika, pričom zo zeleniny je to len cca 11% a z obilovín 10%. Z bielkovín v mlieku dominuje kazeín (82%), laktalbumín a laktoglobulín (12%), pričom biologická hodnota mliečnych bielkovín je vôbec najvyššia – až 98% sa využije v prospech organizmu.
Mliečny cukor laktóza ako najvýznamnejší sacharid mlieka je ľahko stráviteľný a dobrý zdroj energie. Skladá sa z dvoch menších molekúl jednoduchých cukrov – glukózy a galaktózy. Pre detský organizmus je zvlášť významná zložka galaktóza, potrebná pre vývoj mozgu a nervových tkanív, priaznivo ovplyvňuje reguláciu telesnej teploty a navyše priaznivo ovplyvňuje črevnú mikroflóru, motilitu čiže pohyb čriev a absorpciu minerálov vápnika, horčíka a fosforu. Mliečny tuk je jemne emulgovaný a v porovnaní s inými živočíšnymi tukmi má veľmi dobrú stráviteľnosť.

Koľko by ho mali deti vypiť?



Odporúčané dávky potravín uvádzajú 220 kg mlieka a mliečnych výrobkov na priemerného obyvateľa Slovenska za rok. Epidemiologické štúdie však potvrdili, že len 44% detí pije mlieko denne, 15% ho nepije vôbec a ostatní len nepravidelne. Ešte nižšia je konzumácia u mladistvých – denne ho pije len 42% chlapcov a 32% dievčat, mlieko celkom nepije takmer štvrtina dospievajúcej generácie. Priemerná denná konzumácia u detí, ktoré pili mlieko pravidelne, bola len 2,5 – 3 dl, avšak odporúčané množstvo je aspoň 5-6 dl denne doplnené kyslomliečnymi výrobkami a syrmi.
Dlhodobejší nedostatok mlieka resp. mliečnych výrobkov v strave detí sa môže prejaviť poruchami vo vývoji celkového telesného rastu, deficitnou kalcifikáciou kostry a zubov. Pri mlieku a mliečnych výrobkoch sa nejedná natoľko o vysoký, ako o častý a hlavne pravidelný príjem. „Pravidelná konzumácia mlieka už od útleho detstva prispieva k budovaniu správnych stravovacích návykov v dospelosti. Deti je potrebné viesť k systematickej konzumácii mlieka a v rámci tejto podpory prebieha na Slovensku v zaradeniach pre deti a mládež Školský mliečny program,“ hovorí MUDr. Gabriel Šimko, MPH, hlavný hygienik Slovenskej republiky.
„Školský mliečny program je v praxi určený pre deti od 3-19 rokov, prevádzkujú ho predškolské  zariadenia, základné a stredné školy. Je finančne podporovaný Európskou úniou v rámci európskeho systému distribúcie mlieka do škôl, pričom 2/3 ceny mlieka (250 ml) dotuje štát a Európska únia a zvyšnú 1/3 ceny mlieka platí rodič. Celkovo sa do Školského mliečneho programu v roku 2010 zapojilo 168 191 detí a žiakov, čo predstavuje približne 15% z celkového počtu žiakov na Slovensku,“ dopĺňa Ing. Silvia Tokárová z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel