Obdivovali aj starú ľanovú „kapsu“

  • Spravodajstvo / Región
  • 29. septembra 2011, 10:53
  • Autor:Ivan Pastorek

PIEŠŤANY/POBEDIM – Počas tohtoročných pobedimských hodov si verejnosť na sklonku septembra prezrela výstavu s názvom Škola v Pobedime. Išlo o reprízu , ktorá bola inštalovaná v priestoroch základnej školy z príležitosti 100. a 50. výročia postavenia pobedimských škôl.

Exponáty doplnili o nové dokumenty, fotografie a výtvarné práce žiakov a detí materskej školy. Osobitnú a milú časť tvorili ukážky prác žiakov, ktoré zhotovili z rozličných plodov jesene. Výstavu jej organizátori rozdelili tematicky aj chronologicky  a to od prvých písomných zmienok o škole až po novodobé fotografie zo života školy. Zaujímavými exponátmi boli staré učebnice, ľanová školská „kapsa“  žiaka, výber archívnych  dokumentov od začiatku 20. storočia do roku 1945, týkajúce sa činnosti školy, vysvedčenia z obdobia I. ČSR a tiež projekty výstavby školskej budovy z roku 1911.

Išlo už desiatu výstavu inštalovanú počas hodov v Pobedime od roku 2000. Prvú venovali farnosti, ďalšiu inštalovali z príležitosti 90. a 40. výročia postavenia škôl v obci. Po roku 2003 nasledovali výstavy o  plodoch záhrad a poľovníckych trofejach, o Pobedime vo fotografii a v dokumentoch, ďalšia sa zamerala na pohyb, zdravie a krásu, nasledovala výstava venovaná obecným hasičom, pobedimským výročiam, kroju  a krojovaným bábikám a rodákom Pobedima doma a vo svete. Scénaristom všetkých výstav bol Ivan Pastorek. Výstavy organizovala obec Pobedim, spoločenské organizácie, Rímsko-katolícka cirkev farnosť Pobedim a Základná škola s materskou školou Jána Hollého.  V budúcnosti plánujeme pokračovať vo výstave Pobedimčania doma a vo svete, ktorá bude venovaná predovšetkým strednej a mladšej generácii Pobedimčanov.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel