Nemocnicu chce opustiť 89 lekárov

  • Spravodajstvo
  • 29. septembra 2011, 16:00
  • Autor:sita/red

TRNAVA – Riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trnave Gabriel Pavelek dostal dnes 89 výpovedí lekárov. Ide o približne 50 percent z celkového počtu lekárov v tomto zdravotníckom zariadení.

Aj keby lekári dotiahli akciu s výpoveďami až do konca, nemocnica by podľa riaditeľa Gabriela Paveleka dokázala fungovať. "Samozrejme, vyžadovalo by si to prijatie krízových opatrení, napríklad zlučovanie niektorých oddelení, ale vedeli by sme to prežiť,“ povedal.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár vo štvrtok informoval, že výpovede podalo na Slovensku 2 411 lekárov v 34 nemocniciach. Tento počet však nemusí byť konečný. Ak podľa Kollára odbory nedospejú k dohode s Ministerstvom zdravotníctva SR po 1. decembri, kedy uplynie výpovedná lehota, hrozí na Slovensku v rezorte zdravotníctva kolaps.

Hromadným podávaním výpovedí chcú lekári v nemocniciach na celom Slovensku podporiť štyri základné požiadavky lekárskych odborov: zabezpečiť dodržiavanie Zákonníka práce a vyhlášky o materiálnom a personálnom zabezpečení v nemocniciach, zmeniť systém financovania zdravotníckych zariadení tak, aby pokrýval všetky reálne náklady, zastaviť transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti a legislatívne garantovať výšku mzdy zdravotníckych pracovníkov.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel