Piešťanskí stromolámači

  • Spravodajstvo
  • 28. septembra 2011, 08:53
  • Autor:Kornel Duffek

PIEŠŤANY – Kúpeľné mesto Piešťany preslávil vo svete barlomáč, ktorého máme v erbe. V Piešťanoch máme však aj stromolámačov – novodobých Rambov lámajúcich mladé stromčeky.

Výsadba stromoradí v uliciach je dnes už dosť nákladná záležitosť. Veď o malé stromčeky sa treba starať niekoľko rokov v kontajneroch, aby dosiahli požadovanú hrúbku kmeňov. Po vysadení sa musia pravidelne zalievať, aby zapustili korene. Treba im zabezpečiť aj ochrannú konštrukciu z dreva alebo kovu pred parkujúcimi autami a najmä vandalmi. Často však ani tá im veľmi nepomôže. Skúsenosti ukazujú, a to nie je piešťanské špecifikum, že najviac kmeňov mladých stromov sa láme v blízkosti pohostinstiev. Kritické bývajú najmä večerné hodiny z piatka na sobotu a zo soboty na nedeľu.

Pre lipku, vysadenú asi pred piatimi rokmi na Štúrovej ulici neďaleko bistra Dodo, bola osudná noc na nedeľu 18. septembra. Mala už utešenú korunku a jej kmeň tiež stihol pekne zhrubnúť. Možno práve to vyprovokovalo nejakého posilneného Ramba, aby kamarátom ukázal, koľko má v sebe energie. Bez problémov ju zlomil a veselá spoločnosť sa pritom pravdepodobne dobre zabávala.

Takýto osud stromov na našich uliciach vôbec nie je výnimočný. O necelých 50 metrov ďalej rovnako skončila pred pár mesiacmi ďalšia mladá lipa a po meste by sme narátali ešte ďalšie a ďalšie polámané stromy.

Treba nahlas povedať, že poškodzovanie verejného – teda nášho – majetku nie je prejavom hrdinstva, ale primitivizmu. Aj za opakovanú výsadbu stromov budeme musieť zaplatiť všetci z mestskej pokladne, do ktorej sa rôznym spôsobom skladáme, a kde je aj tak vždy málo peňazí.

Naše mesto preslávil barlolámač, ktorého máme aj v erbe. Stromolámači nám však iba ukazujú, s akými indivíduami sme nútení žiť v jednom meste.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav