Ticho lieči – komédia s trpkou príchuťou

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 27. septembra 2011, 09:53
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Divadelníci z hornostredského Dina si minulý týždeň vybrali piešťanské publikum, aby na ňom vyskúšali, či naozaj ticho lieči. V Dome umenia rozohrali novú hru z ich dielne, ktorá sa väčšinu času odohráva v sanatóriu v Tatranskej Polianke.

Autobusový zájazd plný najrôznejších ľudských osudov prichádza do tatranského sanatória, v ktorom okrem astmy, zdá sa, si vyliečia i svoje duše. Na režisérsku stoličku si aj pri tejto hre opäť sadol František Rehák, ktorý chcel ukázať partičku ľudí a ich vlastné svety, problémy i radosti.

„Táto inscenácia vznikla priamo v sanatóriu Doktora Ghura v Tatranskej Polianke, kde som mal možnosť tri týždne pozorovať osudy tých druhých. Môj pobyt som využil ako špionáž do ľudských životov a potom sa mi už dobre písali hrdinovia hry Ticho lieči,“ hovorí autor F. Rehák.

Každý z Rehákových hrdinov dostal v hre dostatočný priestor. Svoje životy prezentujú obyčajní ľudia, teda sa na nič nehrajú. Prikrášlené životné príbehy postupne okresávajú do ich skutočnej – reálnej podoby a takto sa z partie pacientov stáva skupina kamarátov.
((myvideo:1))

Do kolotoča vzťahov zatiahnu i miestnu chladnú doktorku i zdravotnú sestru zo sanatória. „Stretávame sa s frustrovaným arogantným revízorom, tromi gazdinkami a ich smutno-smiešnymi osudmi, s umeleckým zváračom hľadajúcim ženu, s málo úspešným ‘plejbojom‘ a ďalšími. Všetci zažívajú veselé i smutnejšie chvíle a ich intímne spovede sú naplnené sladkou aj trpkou životnou skúsenosťou. Najvtipnejšie vyznievajú scénky masáže, šantenie v bazéne, ako aj výstup na Slavkovský štít, kde nepríjemný revízor Pavol Brtko utrpí úraz a postupne mení charakter a prehodnocuje svoj doterajší život,“ dočítame sa na webe divadla Dino.
 
Záver hry je smutný a vtipný zároveň. Za dopravnú nehodu a pravdepodobne i tehotenstvo doktorky zo sanatória vraj môžu „poľské gumy“.
((myvideo:2))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav