Piešťany už osemnásty raz zaplavili kvety

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 26. septembra 2011, 12:19
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Pocta rodine Winterovcov spájala ako neviditeľná stuha diela, aranžmány počas tohtoročnej tradičnej akcie, ktorá uzatvára leto v Piešťanoch – Victoria Regia 2011. Študenti, ale aj profesionálni aranžéri opäť súťažili v niekoľkých kategóriách a sobotné popoludnie boli tiež plné tisícov kvetov najžiarivejších farieb.

Obyvatelia i návštevníci mesta mohli obdivovať kvetinové diela pri Spoločenskom centre na Kúpeľnom ostrove. Odtiaľto sa pohol aj kvetinový sprievod, v ktorom dokonca bol samotný Ľudovít Winter. Preniesol sa však v čase – do súčasnosti, pretože mal pri sebe pracovný notebook.

Kvetinová súťaž a samozrejme prehliadka oslávila minulý týždeň už osemnáste narodeniny. Organizátori sa rozhodli tento ročník venovať téme a rodine Winterovcov. Na Majstrovstvách Slovenska vo floristike si zmerali svoje viazačské a aranžérske zručnosti a skúsenosti deti zo základných škôl a študenti zo stredných záhradníckych škôl. Predviedli sa i profesionálni flóristi a zamestnanci záhradníckych firiem. Vytvárali napríklad pietnu kyticu na hrobku rodiny Winterovcov, ale aj priestorový aranžmán – fantáziu s kúpeľnou tematikou. Okrem vyhodnotenia súťaží k sprievodným akciám patrili najmä výstava ovocia a zeleniny, prezentácia tradičných remesiel, či floristický seminár.

Porotcov v kategórii pešie a skupinové alegórie oslovili najviac kvety v podaní študentov 4. B Strednej odbornej školy záhradníckej (SOŠZ). Druhú priečku získali škôlkari z Veselého, a to za Piešťanský vláčik. Bronzovými sa v tejto kategóriami stali Štyri ročné obdobia 4. A z piešťanskej záhradníckej školy. Alegorickým vozom dominoval ten, ktorý pripravili Slovenské liečebné kúpele Piešťany. Aj názov voza vystihoval na sto percent zadanú tému – Pocta rodine Winterovcov. Druhé miesto obsadil Plantex Veselé s Labutím jazerom a tretí bol Kúpeľný páv študentov 3. B SOŠZ.
Víťazom 18. ročníka národnej súťaže v aranžovaní a viazaní kvetov Victoria Regia 2011 v Piešťanoch sa v kategórii profesionálov stal Tamás Vígh, ktorý tak obhájil svoje minuloročné prvenstvo. Medzi študentmi záhradníckych škôl sa najviac darilo Rebeke Elzerovej zo Strednej odbornej záhradníckej školy v Piešťanoch.

Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf