0 novú podobu Lida sa postarajú študenti

  • Spravodajstvo
  • 26. septembra 2011, 16:02
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Lido by malo dostať vynovenú tvár, a to podľa návrhov študentov krajinotvorby či architektúry. Mesto Piešťany spoločne s iniciátorkou nápadu Evou Wernerovou pripravili workshop, na ktorom odznie niekoľko prednášok a bude sa súťažiť o Cenu primátora Piešťan za najlepší návrh rekreačného využitia piešťanského Lida.

Workshop sa bude konať od 3. do 7. októbra. Vyhodnotenie a prehliadka návrhov je naplánovaná na 15. októbra na Kolonádovom moste.

„Bola to iniciatíva mladých, ktorí praxujú u nás v ateliéri a sú z rôznych škôl. Spoločne sme sa bavili, že by chceli niečo priniesť a pripraviť pre Piešťany. Zatiaľ súhlasili tri školy, že sa zúčastnia na workshope, ale aj iní zástupcovia škôl tu budú prednášať," hovorí iniciátorka projektu Eva Wernerová. Študenti pri vypracovávaní návrhov využitia územia Lida, a to až po jazdecký areál, majú do istej miery sťaženú úlohu. Je to miesto určené na rekreáciu. Činnosti či stavby tu obmedzujú regulatívy zo strany Povodia Váhu. Limitujúcim faktorom je i to, že ide o zátopové územie.

„Na druhej strane úprava Lida a nové aktivity môžu do tejto oblasti a do mesta pritiahnuť nových ľudí. Predbežne sa hovorí okrem iného aj o lezeckých dráhach či vybudovaní pláží," dopĺňa E. Wernerová. Podľa piešťanskej krajinnej architektky je možné, že v budúcnosti sa do tohto projektu môžu zapojiť aj súkromné objekty. Teraz však pôjde o centrálny ostrov a štúdiu jeho využitia. O organizáciu činností sa postaralo napríklad mesto, organizácia ProPolis či Stredná odborná škola záhradnícka.

Pracovný týždeň by sa mal začať od tretieho do siedmeho októbra, študenti budú pracovať v priestoroch záhradníckej školy a, samozrejme, v teréne. Neskôr návrhy dopracujú doma a na domovskej vysokej škole. Následne 15. októbra vyhodnotí odborná porota všetky návrhy. Tie si budete môcť pozrieť v Piešťanskom informačnom centre. Cenu primátora Piešťan za najlepší návrh iniciátori workshopu odovzdajú na Kolonádovom moste.

„Pokiaľ sa územie, akým Lido určite je, nerieši, stáva sa často asociálnym prostredím, a to určite nechceme. Víťazný návrh bude jeden, ale mesto si vyhradilo právo naložiť aj s ostatnými návrhmi podľa svojho uváženia a podľa rokovaní s autormi. Možno sa dočkáme prepojenia niekoľkých návrhov – ako konečnej predstavy mesta o Lide," spomína Eva Wernerová.

Práce na obnove Lida budú určite rozdelené do dlhodobých etáp. Prvé sa budú pravdepodobne robiť akútne veci, napríklad osvetlenie, znovuzavedenie pitnej vody či ostatných sietí, ktoré v súčasnosti nie sú funkčné.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava