Samojed – aristokrat zo Sibíri

  • Spravodajstvo
  • 23. septembra 2011, 12:31
  • Autor:Lucia Valentovičová

Plemeno samojedský pes patrí do piatej skupiny FCI – Špice a tzv. primitívne plemená, oddiel 1 – severské záprahové psy.

V literatúre sa uvádza, že slovo „samojed" znamená v preklade niekoho, kto je samostatný, odvážny a rozhodný. Taký aj samojed skutočne je. Sám vždy zhodnotí danú situáciu a potom sa rozhodne. Túto črtu zdedil nepochybne po svojich predkoch. Bol odpradávna naučený rozhodovať sa sám! Veľmi často hľadal v tundre zatúlané soby a keď ich našiel, musel pri nich zostať, chrániť ich pred dravou zverou a štekotom navigovať pastierov. Často to trvalo aj niekoľko dní, kým ich pastieri našli. Za ten čas sa musel sám postarať o seba i o soby. Bol samostatný, ale vždy pracoval v prospech „svojho" človeka. (Zdroj: www.xsaras-hope.com)

Vzhľad:



Samojed je stredne veľký pes kvadratického rámcu so svalnatou stavbou tela. Má veľmi priateľský, priam až usmievavý výraz. Hlava je klinovitého tvaru, s pomerne výrazným stopom a šikmo nasadenými hnedými mandľovými očami, vztýčenými trojuholníkovými ušami. Chvost je husto osrstený, nesený stočený nad chrbát. Srsť je dlhá, pevná, s hustou kratšou podsadou. Od tela odstáva, je bielej alebo krémovej farby.

Povaha a správanie:



Zo samojeda vyžaruje hrdosť, ušľachtilosť a sila, avšak mal by byť absolútne neagresívny. Má svoju vlastnú hlavu, svoj rozum, svoje nálady. Svoju rodinu nadovšetko miluje a priam vyžaduje byť jej členom a súčasťou. Nie je uštekaný, breše, len keď sa naozaj deje niečo, na čo chce upozorniť. Je veľmi priateľský k ľuďom, a to i k cudzím, kontakt s človekom vyhľadáva. K iným psom býva takisto nekonfliktný, naopak, keďže pôvodne to bol svorkový pes, psieho spoločníka privíta.

Výchova a výcvik:



Samojed je samostatné plemeno, zvyknuté rozhodovať sa samo. Neznáša tvrdý výcvik, nikdy nebude bezpodmienečne
poslúchať.

Zdravie:


 
Je to pomerne zdravé plemeno, v kontrolovanom chove sa sleduje najmä dysplázia bedrových a lakťových kĺbov, na ktorú je náchylná väčšina veľkých plemien.

Využitie:



Samojed je pes široko využiteľný. Je to pes spoločník, vhodný do záprahu, na dlhé prechádzky a túry, rôzne psie športy, ako aj na canisterapiu alebo ako asistenčný pes. Nie je vhodný na obranu a stráženie.

Zhrnutie:



Samojed je plemeno vhodné pre každého dobrého človeka, ktorý je ochotný prijať ho ako člena rodiny. Je zdravý, silný, vytrvalý pes, vhodný ako spoločník na rôzne aktivity, avšak nevhodný pre človeka s tvrdými metódami výcviku. Napriek krásnej dlhej srsti nie je náročný na starostlivosť, srsť má samočistiacu, iba v období pĺznutia potrebuje častejšie vyčesávanie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava