Poslanci schválili žiadosť o príspevok na kompostáreň

  • Spravodajstvo
  • 22. septembra 2011, 08:37
  • Autor:MsÚ Piešťany

PIEŠŤANY – Piešťanskí poslanci ešte v utorok 13. septembra na mimoriadnom zastupiteľstve schválili Žiadosť o nenávratný finančný príspevok pre projekt Kompostáreň pre mesto Piešťany v rámci Operačného programu Životné prostredie, v celkovej hodnote vyše 2,6 mil. eur.

Cieľom tejto výzvy je dobudovanie infraštruktúry odpadového hospodárstva v zmysle právnych predpisov EÚ. „Z týchto dôvodov sa mesto rozhodlo na výzvu zareagovať a vybudovať vlastnú kompostáreň pre spracovanie predovšetkým prírodného odpadu z parkov a záhrad. Spracovanie bioodpadu na kompost je z hľadiska ochrany prostredia najprijateľnejším riešením," uviedla Jana Hlaváčová z referátu stratégie. Ministerstvo životného prostredia následne do konca roka rozhodne o tom, či žiadosť schváli.

Umiestnenie kompostárne je vyčlenené na pozemku vo vstupnej časti areálu Služieb mesta Piešťany za železničnou traťou. V zmysle platného územného plánu mesta je táto lokalita zadefinovaná ako priemyselný areál. Obyvatelia, ktorí žijú v blízkosti tejto lokality, sa však po vybudovaní kompostárne nemusia obávať zhoršenej kvality bývania. „Vzhľadom k lokalite a k veľkosti pozemku, ktorý je k dispozícii, a tiež k obmedzeniam z hľadiska dodržania ochranných pásiem existujúcich inžinierskych sietí, je potrebné realizovať technológiu s najmenšími nárokmi na zastavanú plochu. Takouto alternatívou je komorová kompostáreň s aeróbnou technológiou. Jej technické riešenie a podmienky ochrany prostredia počas prevádzkovania boli odsúhlasené v procese EIA aj v stavebnom konaní ministerstvom životného prostredia," upresňuje Hlaváčová.

K rozhodnutiu postaviť kompostáreň prispela aj prehliadka komorovej kompostárne v Koši pri Prievidzi. Projekt kompostárne je vyčíslený na 2 661 33,12 eur. Až z 95 % má byť financovaný z prostriedkov Európskej únie a štátneho rozpočtu. Zvyšných päť percent bude spolufinancovať mesto.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín