Ticho lieči v podaní Dina už dnes

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 21. septembra 2011, 10:59
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Divadlo DINO sa v piatok 23. septembra predstaví v piešťanskom Dome umenia s novým titulom – Ticho lieči. Toto predstavenie opäť pochádza z domácej dielne a autorom i režisérom je František Rehák. O hudbu sa postaral Kamil Žiška, texty piesní napísal Jozef Kuzma. Komédia s trošku trpkou príchuťou divákov zavedie do liečebne v Tatranskej Polianke, kde sa lieči telo, no hlavne duša. O divadelnej hre porozprával pre Piešťanský týždeň František Rehák.

Môžete v skratke opísať dej novej divadelnej hry?

Náš najnovší titul Ticho lieči nás zavedie do Tatranskej Polianky, do miestneho sanatória, kde si ľudia prichádzajú liečiť nielen astmu, ale v našom prípade aj dušu… Každý z pacientov je iný, každý má svoj svet a v ňom svoje problémy ale i radosti. A keď si pozriete tento príbeh, asi väčšina z nás si povie: „Život, ty si krásna beštia."

Kde ste čerpali inšpiráciu?

Táto inscenácia vznikla priamo v sanatóriu Doktora Ghura v Tatranskej Polianke, kde som mal tú časť tri týždne pozorovať osudy tých druhých. To sa mi to potom píše… Ale, samozrejme, konkrétni naši hrdinovia sú vymyslení, môj pobyt slúžil ako inšpirácia, a nie ako špionáž. To by mi moji kamaráti (pacienti z Polianky) asi nikdy neodpustili.

Kedy ste začali so skúšaním hry a čím je iná oproti ostatným hrám Divadla Dino?

Nová hra je náročnejšia, a to už vo svojom princípe. Doterajšie inscenácie mali svojho „leadera". Teraz to tak nie je. Hlavným hrdinom sú všetci pacienti a tých je neúrekom. To mi teda dalo riadne zabrať…

Aká bola premiéra a reakcie publika?

Premiéra bola ako každá iná. Bola slávnostná, ale i nervózna, bola horúca, ale aj studená. Ale hlavne bola jedinečná, pretože premiéra u nás v Hornej Strede, to je predovšetkým „Sviatok divadla" a stretnutie ľudí dobrej vôle.

Viacero členov Dina sa za posledný rok dostalo do televízie, filmová rozprávka, reklamné upútavky. Ako sa pozeráte na túto časť ich hereckého účinkovania?

Ja to mojim kolegom prajem a pokiaľ je to v mojich silách, rád pomôžem. Veď je to predovšetkým reklama divadla. A čím viacej ľudí bude na obraze, tým dlhšie si nás diváci uchovajú v pamäti. A o to ide.

Ovplyvnila   účasť   hercov   na iných projektoch skúšky novej hry?

Áno, ale pokúšame sa nájsť kompromis, ktorý by vyhovoval obom stranám. Ono je to tak, že čím viac ponúk prichádza, tým sa ťažšie robí kompromis.

Kde budete vystupovať s novou divadelnou hrou okrem Piešťan?

U nás sa sezóna začala predstaveniami v Hornej Strede a v Senici. Teraz máme pred sebou premiéru v Piešťanoch. Potom nás čaká Trnava, Nitra a myslím aj Hlohovec.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj