Folklove Techniku aj s Pavlínkou Hulmanovou

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. septembra 2011, 10:40
  • Autor:vd

PIEŠŤANY – Takmer dve hodiny úžasného hudby, spevu a tanca zažili v piešťanskom Dome umenia diváci, ktorí v utorok sledovali vystúpenie súboru Technik. Nový hudobno-tanečný program vysokoškolákov z Bratislavy s názvom Folklove vyvolával medzi priaznivcami folklóru výbuchy potlesku. Záverečný tanec s bubnami, pri ktorom hrala cimbalovka aj saxofón a tanečníci krepčili v dobových predvojnových kostýmoch, museli jeho aktéri opakovať.

Autorský tím Barbory a Fera Morongovcov, ktorý zostavoval choreografiu a réžiu, siahol do archívnych materiálov tanečnej kultúry Slovenska a zostavil predstavenie, v ktorom nájdete tance a spevy z Ostrova, Podzámočku, Šuňavy, Púchovskej doliny, Ždiaru, Tvrdošoviec, Rejdovej i Horných Prašian.
Tento program stojí aj padá na hudbe. Tá prežiarila celé predstavenie. Pri spevoch pastierok kráv s bubnami až mrazilo. Zimomriavky naskakovali divákom viackrát. Obdivovali virtuozitu primáša, ale aj spievajúcej cimbalistky, či tancujúcej saxafonistky. Medzi tvorcami hudby – Štefanom Molotom, Stanislavom Palúchom a Róbertom Lakatošom sme objavili aj piešťanského primáša Petra Obucha, ktorého ľudová hudba sprevádza vystúpenia folklórneho súboru Striebornica.
Pred objektívom nám zapózovala aj odchovankyňa Oľgy Osvaldíkovej a Dagmar Kuběnovej – piešťanská tanečníčka Pavlína Hulmanová, ktorá tancovala karičky vo sviatočnom kroji rejdovských dievčat. „Bola som dlhší čas v zahraničí. Priznám sa, sama som príliš neverila tomu, že budem dnes vystupovať,“ povedala nám Pavlínka, ktorá študuje tanec na Vysokej škole muzických umení v Bratislave.
Pozrite si videoreportáže z tohto predstavenia.
((myvideo:1))
((myvideo:2))

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav