Zvýšte opatrnosť na cestách

  • Spravodajstvo
  • 19. septembra 2011, 09:18
  • Autor:sita/KR PZ/red

TRNAVA /PIEŠŤANY – V minulom týždni vyhaslo na slovenských cestách až jedenásť ľudských životov. Tragická bilancia sa včera zvýšila o ďalšiu obeť. Na ceste medzi Vrbovým a Krajným zahynula 51-ročná žena zo Starej Turej po zrážke s nákladným autom. Polícia preto vyzýva vodičov, aby zvýšili na cestách opatrnosť.

Za včerajšou smrteľnou dopravnou nehodou stálo neprispôsobenie rýchlosti jazdy stavu vozovky. Polícia preto upozorňuje vodičov, aby nezabudli, že cesty môžu byť v jesenných mesiacoch zradné. Mrholenie, hmly, sychravé počasie i kratšie dni sú pre motoristov zaťažkávajúcou skúškou. Počas zníženej viditeľnosti preto polícia odporúča zásadne znížiť rýchlosť jazdy, orientovať sa podľa stredových čiar na vozovke alebo smerových stĺpikov pri ceste. K bezpečnej jazde v hmle prispievajú predné a zadné hmlové svetlá.

 „Počas tohto ročného obdobia si treba uvedomiť, že vidieť a byť videný je životne dôležité nielen pre vodičov, ale najmä pre chodcov a cyklistov, ktorí pri nehode na to doplácajú svojím zdravím a neraz i životmi,“ zdôraznila trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Okrem opatrnosti je dôležité aj vhodné oblečenie, aby bolo cyklistov a chodcov vidieť aj pri zníženej viditeľnosti. „Niekedy stačí len oblečenie s reflexnými prvkami, alebo oblečenie označiť reflexnými páskami,“ radí Kredatusová. Cyklisti by okrem toho nemali zabúdať na osvetlenie a dodržiavanie pravidiel cestnej premávky.

Všetci účastníci cestnej premávky za ceny ochrany vlastného zdravia i života dodržiavajte nasledujúce tri základné pravidlá:

1. správajte sa na cestách disciplinovane, zodpovedne a ohľaduplne
2. dodržiavajte zásadu vidieť a byť videný
3. nepreceňujte svoje schopnosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek