Najlepší guláš uvaril v Krakovanoch Pavol Galbavý

  • Spravodajstvo
  • 18. septembra 2011, 19:54
  • Autor:vd

KRAKOVANY – Mäso hovädzie aj bravčové, guľaté veľké cibule, paprika, kečup, feferónky aj lečo, bylinky, koreniny, zemiaky, voda i olej – to všetko bublalo v šiestich kotloch na prvom ročníku súťaže vo varení gulášu v Krakovanoch. Zo šiestich tímov zvŕtajúcich sa s vareškou pri kotlíkoch sa podarilo najlepší guláš uvariť šéfkuchárovi Pavlovi Galbavému zo Stráží. Jeho pomocník mu vraj ušiel na futbal.

Viac ako tri hodiny varilo šesť súťažných družstiev v Krakovanoch fantastický voňavý guláš. Zapíjal sa pálenkou, ktorú kuchárom z Krakovian, Stráží a Kočína-Lančára ponúkali organizátorky prvého ročníka súťaže vo varení gulášu – členky Miestnej organizácie Slovenského Červeného kríža v Krakovanoch.
Víťaz nevaril guláš v medenom kotlíku sám, na začiatku mal zručného pomocníka, no ako sme sa dozvedeli, len čo urobil všetko potrebné, ponáhľal sa na futbal. Porotcovia by zrejme najradšej ušli  za ním, pretože určiť poradie a neuraziť gastronomické umenie krakovianskych gulášmajstrov, im dalo poriadne zabrať. Víťaza určili takmer jednoznačne. Na ďalších pozíciách sa umiestnila skupinka kuchárov vedená Petrom Klčom zo Stráží a tretí boli hostia z Kočína-Lančára. Chutný guláš – ale na zemiakovej štvrtej pozícii uvarilo družstvo krakovianskych futbalistov so šéfkuchárom Petrom Kiktom a piata a šieste priečka patrila tímom Marekov Zemana a Urbana z Krakovian.
((myvideo:1))
Organizátorky boli s prvým ročníkom súťaže veľmi spokojné. "Vavrínový veniec" v podobe stočenej záhradnej hadice odovzdala víťazovi predsedníčka organizácie Elena Krestová, zablahoželal mu aj predseda poroty Marián Ivanov, vyvrcholenie súťaže si nenechal ujsť ani starosta obce Vladimír Mihálik, ktorý v sobotu ešte aj sobášil novomanželov. Originálne ceny dostali od organizátoriek aj ďalší úťažiaci.
Ešte pred zapaľovaním kotlov posilnili kuchárov kvalitnou pálenkou a kým chlapi vonku varili, ženy sa zvŕtali pri hrncoch v kuchyni kultúrneho domu. Tam voňali koláče, ale aj fazuľový guláš. To všetko išlo ako na dračku, pretože priestranstvo za kultúrnym a vedľa kultúrneho domu sa zaplnilo zvedavcami, ktorí prišli nielen na súťaž vo varení gulášu, ale aj na nádhernú výstavu ovocia, zeleniny, byliniek i iných výpestkov zo záhrad. Pestrú originálnu výstavu inštalovali obyvatelia obce, ale aj a ich priatelia záhradkári i pestovatelia „od susedov“. Stretli sme tu bylinkárku Anku Kopáčovú z Vrbového, šľachtiteľa Olda Pichlera z Piešťan a mnohých ďalších. Deti šantili okolo desiatok svetlonosov, vozili sa na somárikovi, sadali na diviaka, šteklili originálne postavičky zhotovené z plodín našich záhrad a skrývali sa za obrovským asi trojmetrovým „kukurnišťom“. Ich mamy a staré mamy ochutnávali ovocné nápoje z Plantexu, ale aj domáce zavárané tekvice, ktoré pripomínali ananás.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín