Plný zimný štadión naposledy tlieskal Pavlovi Demitrovi

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. septembra 2011, 09:18
  • Autor:sita/red

PIEŠŤANY/TRENČÍN – Trenčiansky hokejový štadión vo štvrtok 15. septembra 2011 naposledy tlieskal hokejovej legende Pavlovi Demitrovi. Na takmer desať minút verejnosť i jeho blízki povstali a potleskom vyprevadili Demitru do hokejového neba. Stalo sa tak na konci pietnej rozlúčky v Trenčíne. Zimný štadión s kapacitou 6 500 ľudí bol dnes takmer úplne plný, ďalší ľudia čakali vonku, kde mohli sledovať priamy prenos z rozlúčky na veľkoplošnej obrazovke.

„Je nám veľmi smutno a plačeme tak, ako si ty plakal, keď si sa rozhodol ukončiť reprezentačnú kariéru. Náš plač je však bolestivý a beznádejný,“ povedal prezident Dukly Trenčín Jozef Mitocha. Pre Demitru bol podľa neho najcennejší práve reprezentačný dres. So svojim kamarátom a bývalým spoluhráčom sa prišlo rozlúčiť aj desať známych hokejistov, medzi nimi aj Marián Gáborík, Tomáš Kopecký, Marcel Hossa, Zdeno Chára, Ján Pardavý či Ľubomír Višňovský. „Bol si hokejový boh na ľade a do hokejového neba si aj odišiel,“ povedal Marián Gáborík, ktorý hovoril za skupinu smútočný prejav. „Vždy budeme na teba spomínať s úsmevom, pretože tak si žil a nikdy nezabudneme ,čo si pre nás urobil a čo si pre každého z nás znamenal,“ lúčil sa Gáborík.

Verejnosť mala možnosť rozlúčiť sa s hokejovou legendou od 10:00 do 14:00. Túto možnosť využilo niekoľko tisíc Slovákov. Nasledujúcu hodinu k rakve prichádzali štátni predstavitelia medzi nimi aj slovenský prezident Ivan Gašparovič, hokejoví reprezentanti, komunálni politici či hviezdy zo showbiznisu. Ako posledná prišla jeho rodina a príbuzní. Po takmer hodinovom rozlúčkovom programe naložili truhlu s pozostatkami Pavla Demitru do auta, ktoré ho odviezlo preč.
 
Tridsaťšesťročný Pavol Demitra zahynul v stredu pri leteckej katastrofe spolu s ďalšími 35 členmi klubu Kontinentálnej hokejovej ligy Lokomotiv Jaroslavľ, ktorí smerovali do Minska na úvodný zápas ligy. Lietadlo Jak-42 sa zrútilo krátko po štarte, asi dva kilometre od miestneho letiska Tunošna. Ruské ministerstvo dopravy považuje technickú poruchu a ľudský faktor za najpravdepodobnejšie možné príčiny havárie. Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja sa na znak úcty k výnimočnému umeniu Pavla Demitru rozhodlo vyradiť z kolekcie reprezentačných dresov ten s číslom 38. „Tvoj dres 38 ostane navždy v sieni slávy,“ povedal na dnešnej rozlúčke prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek