Vrbovčania sú s úrodou chmeľu spokojní

  • Spravodajstvo / Región
  • 14. septembra 2011, 12:05
  • Autor:Štefan Gregorička

Pestovanie chmeľu bolo za socializmu aj v našich končinách ekonomicky výhodné, preto ho poľnohospodári nazývali zeleným zlatom. Darilo sa mu hlavne na západe krajiny a aj v našom okrese bolo niekoľko chmeľníc. Dnes už chmeľ nie je ekonomicky atraktívnou plodinou, preto družstvá zväčša chmeľnice likvidovali a v okrese Piešťany sa venujú pestovaniu tejto plodiny už len na Poľnohospodárskom družstve vo Vrbovom.

Vrbovčania majú dve chmeľnice s celkovou výmerou 16,6 hektára. Vysadené majú na nich tri odrody chmeľu. Na tej staršej sú to Žatecký červenák a Premiant a na novšej, ktorú vysadili na rozlohe vyše päť hektárov pred šiestimi rokmi, pestujú odrodu Meristen. „Chmeľ je náročný na ručnú prácu, preto nie je už dnes ziskový, ba zväčša sme stratoví. V tomto roku je úroda o čosi lepšia než pred rokom, takže z ekonomického hľadiska je to tak na ‚hrane‘ a zrejme budeme na nule," skonštatoval hlavný agronóm na PD vo Vrbovom Jozef Surovčík.
Toho sme zastihli minulú stredu, teda v posledný deň zberu v priestoroch, kde sa chmeľ spracováva. Mal už teda prehľad o tom, ako je to s výnosmi… „Úroda je o čosi lepšia ako vlani, v priemere vychádza na 1,45 tony z hektára, takže sme spokojní. So zberom sme začínali 30. augusta a po vyše týždni sme ho pozberali. Do zberu boli zapojené v nepretržitej prevádzke tri samozberacie vozy, na ktorých sa v 12-hodinových zmenách striedali šiesti traktoristi. Celkove sa do zberu chmeľu zapojili tri desiatky ľudí, väčšinu tvorili brigádničky z Kysúc. Naši ľudia obsluhovali okrem samozberacích vozov linku na spracovanie a sušenie. Po dosušení chmeľ expedujeme do Slovchmelu Horná Streda," prezradil nám J. Surovčík.

Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní PT.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek