V Piešťanoch ožije mŕtvola

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. septembra 2011, 11:39
  • Autor:ts/red

PIEŠŤANY – Po úspešnom uvedení na MFF v rumunskom Cetate sa nový slovenský film scenáristu a režiséra Jozefa Paštéku Mŕvola musí zomrieť dostáva aj k slovenským divákom. Celovečerná snímka má dnes slávnostnú premiéru v Piešťanoch v rámci MFF Cinematik o 19.00 hod. v Dome umenia po slávnostnom odovzdaní cien.

„Komédia je v dejinách slovenskej kinematografie takmer vyhynutý druh. Na rozdiel od expresívnej tradície našich veselohier – humor „Mŕtvoly“ si žiadal hodinársku presnosť v irónii dialógov, v budovaní gagov aj situačnej komiky. Najdôležitejší pritom stále zostáva výber a práca s inteligentnými hercami rovnakej krvnej skupiny akými sú Noga, Žilková, Marcin, Paulovič, Geišberg, Nvotová, Štúr a ostatní. Film sme nakrútili za 28 dní, bez jediného sklzu – a vo švungu nás pri tom držala skvelá adrenalínová Veronika Žilková. Držal som sa rady Martina Hollého – "umenie réžie je v tom, že sa obklopíš jedničkami v každej disciplíne". A ja som spolupracoval s producentom Patrikom Paššom a so skvelým štábom – kameramanom Petrom Kelíškom, strihačkou Alenkou Spustovou, architektom Oliverom Csikym, zvukárom Petrom Némethom, Vašom Patejdlom, Vladom Martinkom a ostatnými. Verím, že film prinesie divákom zábavu a povzbudenie – smiech lieči a nikdy ho nie je dosť,“ hovorí o svojom filme Jozef Paštéka.

Od 15. septembra bude komédia uvedená do distribúcie a 23. septembra ju uvidia aj českí diváci na Třineckom filmovom babom lete. Organizátori 19. ročníka prehliadky 30 najzaujímavejších filmov zo súčasnej poľskej, českej a slovenskej kinematografie si ho vybrali do medzinárodnej súťaže debutov.
 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek