Na ME v Bulharsku okrem Babača aj Vančo s Gajdošíkom

  • Veslovanie / Šport
  • 14. septembra 2011, 13:29
  • Autor:sita/red

PIEŠŤANY/PLOVDIV – Po nedávnych majstrovstvách sveta vo veslovaní v slovinskom Blede je v závere tohto týždňa na programe európsky šampionát v bulharskom Plovdive. Od piatka do nedele (16. – 18. 9. 2011) budú o čo najlepšie umiestnenie v rámci kontinentu bojovať aj dve slovenské lode. Lukáš Babač (VK Sĺňava Piešťany) sa predstaví v „ťažkom“ skife a duo Richard Vančo (Sĺňava Piešťany) – Stanislav Gajdošík (SVK Bratislava) v dvojskife ľahkých váh.

"Babač bude určite chcieť zúročiť, čo má natrénované a dobrým výsledkom si vylepšiť záver sezóny. Posádka Gajdošík – Vančo, ktorá je zložená z jedného skúseného pretekára a jedného juniora, ide najmä zbierať skúsenosti, ale tiež môže prekvapiť," uviedol predseda trénerskej rady Slovenského veslárskeho zväzu (SVZ) Peter Schickhofer.

Na rozdiel od vlaňajších ME v portugalskom meste Montemor-o-Velho, na ktorých si Babač vybojoval bronz v neolympijskom skife ľahkých váh, zaradili plovdivskí organizátori do programu len olympijské disciplíny. Aj preto bude 26-ročný Piešťanec štartovať opäť v "ťažkom" skife, v ktorom si na ME pred tromi rokmi v gréckom Maratóne vybojoval striebornú medailu, predvlani v bieloruskom Breste skončil štvrtý.

Premiéra na európskom šampionáte čaká novozložený dvojskif Richard Vančo – Stanislav Gajdošík. "Jazdia spolu približne štvrť roka. Chalani dosahovali dobré časy, vyzerá to nádejne a myslím si, že na B-finále by si mohli trúfať," poznamenal generálny sekretár SVZ Alexander Dénes, ktorý v Babačovom prípade verí v účasť v A-finále. Najlepší slovenský skifár sa pokúsi napraviť svoje vystúpenie z MS 2011 v Blede, kde bol devätnásty a nevybojoval si olympijskú miestenku.

Slovenskí veslári sa s vedúcim výpravy Petrom Thomom presunuli v stredu letecky do dejiska šampionátu. Podľa predbežných prihlášok sa na ME 2011 predstaví 17 skifárov a 14 dvojskifov ľahkých váh. Rozjazdy i opravné jazdy sú na programe v piatok, semifinálové jazdy v sobotu a finále v nedeľu.

Tradíciu veslárskych šampionátov starého kontinentu obnovili v roku 2007 po 34 rokoch. Na ME 2007 v poľskej Poznani štartovali tri slovenské lode, pričom všetky sa prebojovali do B-finále. Najlepšie napokon skončili Peter Lejko s Ľubošom Podstupkom, ktorí v dvojskife mužov obsadili konečné 8. miesto. V roku 2008 bol v gréckom Maratóne jediným zástupcom SR Lukáš Babač, ktorý bol medzi "ťažkými" skifármi druhý. Predvlani na šampionáte v bieloruskom Breste mu patrila 4. priečka. Minulý rok v portugalskom Montemor-o-Velho skončil Babač tretí v skife ľahkých váh a Barbore Sagovej patrila v rovnakej disciplíne žien 9. pozícia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel