Cinematik: tipy na utorok

  • Spravodajstvo
  • 13. septembra 2011, 11:27
  • Autor:Henrich Harcsa

PIEŠŤANY – Filmový festival Cinematik sa prehupol do svojej druhej polovice. Premietané filmy často zanechali až tak silný dojem, že po záverečných titulkoch diváci stále sedeli na svojich miestach a vstrebávali zážitky. Jedným z týchto filmov bol Lepší Svet a podobný dojem zanechal na divákoch aj ruský film Kurič. Ak sa vo filmoch velmi nevyznáte, prinášam vám tipy na dnes.

Začiatok dnešného filmového dňa odporúčam odštartovať filmom Prorok o 14:00 v Dome Umenia. Príbeh Malika El Djebena odsúdeného na šesť rokov väzenia. Akoby nestačilo, že pôsobí mlado a krehko, keďže má len 19 rokov, je napoly Korzičan, napoly Arab. Film je jeho cestou z úplného spodku väzenskej hierachie na vrchol. Malik však nie je len bábikou v rukách korzického gangu, ktorý väzeniu vládne, má aj svoje vlastné tajné plány. 

Ďalší film, ktorý sa oplatí vidieť je Nickyho rodina premietaný v kine Fontána o 17:30. Slovenský dokument o Sirovi Nicholasovi Wintonovi, tzv. britskom Schindlerovi. Človeku, ktorý zachránil stovky detí pred smrťou v koncentračných táboroch. Súčasťou dokumentu sú aj rekonštrukcie historických udalostí a dobové zábery. Film Nickyho rodina sa môže bez výčitiek svedomia radiť medzi najlepšie dokumenty posledného roku. 

Na oddýchnutie si od myšlienkovo hlbokých filmov dobre poslúži komédia premietaná v Dome Umenia o 20:00 s názvom Štyri levy. Film z britskej produkcie je plný typicky ostrovného humoru. Ten je však pre nás, ostatných Európanov, ťažie stráviteľný. Režisér Christopher Morris sa vo svojom diele pustil do kontroverznej témy a to teroristické útoky. Rozporuplným je aj ich humorné spracovanie. 

Ak náhodou nemusíte skoro ráno vstávať, alebo vydržíte zajtra aj s minimom spánku, tak si nenechajte ujsť filmový experiment Pán Nikto o 23:00 v Dome Umenia. Hlavná postava Nemo Nobody, najstarší človek na svete a zároveň posledný smrteľník spomína na svoje tri životy, ktoré možno prežil. Dielo režiséra Jaca Van Dormaela v sebe spája filozofické úvahy, alternatívne svety a možnosti ich súčasného prežívania. Film donúti diváka zamyslieť sa nad svojim životom, podobne ako to včera dokázala snímka s názvom Melanchólia. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava