Border kólia potrebuje aktívneho majiteľa

  • Spravodajstvo
  • 13. septembra 2011, 15:08
  • Autor:Lucia Valentovičová

Plemeno Border kólia bolo vyšľachtené na hraniciach Škótska a Anglicka. Ako u väčšiny pastierskych psov, šľachtenie nebolo cielené, pastieri si vyberali najlepšie pasúce psy a na nich odchovávali potomkov. Podľa klasifikácie FCI patrí Border kólia do 1. skupiny – Ovčiarske a pastierske psy, a 1. sekcie – Ovčiarske psy bez skúšky.

Vzhľad: 

„Borderka" je stredne veľký, mimoriadne pohyblivý a temperamentný pes. Vzhľadom na to, že v minulosti nebola šľachtená pre exteriér, nemá presný štandard. Má zvyčajne poloklopené alebo postavené uši, dlhšiu srsť a čiernobiele sfarbenie, ale vyskytuje sa aj v povolených iných variantoch. Pracovné borderky majú zvyčajne srsť kratšiu, obdĺžnikovej ší rámec tela a hlavu nesenú nižšie ako úroveň chrbta. Výstavné jedince majú hustejšiu a dlhšiu srsť, vyššie nohy a tým kvadra-tickejší rámec tela, hlava je nesená vyššie. Srsť sa vyskytuje v rôznej dĺžke – od kratšej až po dlhú, vždy však v dvoch vrstvách, teda s podsadou, ktorá umožňuje borderke pracovať

v rôznych podmienkach. 

Vyskytuje sa v štyroch základných farebných variantoch – čiernobiela, hnedobiela, trojfarebná (čiernobiela s pálením) a tzv. blue merle (sivočierna). Biela farba by nemala nikdy prevažovať. Pri variante blue merle je povolená farba jedného alebo oboch očí modrá, inak má mať borderka oči hnedé. Border kólia je špecifická svojím pohybom – okrem toho, že je veľmi agilná, mrštná a rýchla, má aj charakteristický štýl pohybu – prikrčená, akoby pripravená skočiť a očami fixovaná na objekt. Takýmto spôsobom borderky pasú nielen ovce, ale aj ľudí, cyklistov, autá a iné psy pri hre. 

Povaha a správanie: 

Border kólia je živý, temperamentný, sebavedomý priateľský pes. Má nevyčerpateľnú energiu, je vytrvalá a ak nemá možnosť pásť ovce, je potrebné nájsť jej adekvátnu mentálnu a fyzickú aktivitu. Napriek tomu, že nie je agresívna ani nepriateľská, práve pre svoj temperament nie je ideálnym rodinným psom.

Výchova a výcvik: 

Potrebuje výchovu a výcvik odmalička, usmernenie jej energie na vhodné činnosti a aktivity. Je veľmi inteligentná, rýchlo sa učí, často aj nevhodné veci. Pri správnom vedení je skvelým spoločníkom pre aktívneho človeka, ktorý jej venuje dostatok času. Taktiež je potrebné zvládnuť pasenie, pretože v niektorých situáciách môže byť nebezpečné pre ľudí (cyklisti, korčuliari, bežci, deti) alebo pre psa (autá).

Využitie: 

V súčasnosti nie je dostatok možností dopriať borderke pasenie oviec, a tak ich môžeme vidieť na agility, tanci so psom, záchranárčine, ojedinele aj v športovej kynológii či canisterapii. Border kólia nie je strážny pes, cudzieho človeka ohlási štekaním, ale tým jej stráženie končí.

Zdravie:

Plemeno je náchylné na dyspláziu kĺbov a dedičné ochorenia očí. V registrovanom chove (s preukazom pôvodu) sa tieto ochorenia sledujú, preto je potrebný dôkladný výber chovateľskej stanice a preverenie zdravia predkov.

Zhrnutie: 

Výber tohto plemena treba zvážiť. Hodí sa k aktívnym ľuďom, ktorí mu doprajú dostatok pohybových aktivít, krátke prechádzky nestačia. Pri nedostatku mentálnej a fyzickej činnosti sa stáva z borderky neurotický pes, čoho dôsledkom bude štekanie, kňučanie a demolácia okolia. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav