V Rusku havarovalo lietadlo s hokejistami, bol v ňom aj Pavol Demitra

  • Spravodajstvo
  • 7. septembra 2011, 17:06
  • Autor:red/SITA

MOSKVA – Hokejový klub Lokomotiv Jaroslavľ postihla pred začiatkom sezóny veľká tragédia, pri nehode lietadla s hráčmi zahynulo podľa ruských zdrojov dovedna minimálne 43 ľudí, ďalší dvaja sú vo vážnom stave. Medzi mŕtvymi má byť aj slovenský útočník Pavol Demitra, oficiálne to však úrady ešte neoznámili. Mediafax informuje, že hovorkyňa klubu potvrdila pre Russia Today úmrtie českej trojice Jan Marek, Karel Rachůnek, Josef Vašíček. Ruskí záchranári pokračovali aj v noci v hľadaní obetí leteckého nešťastia.

Manželka slovenského hokejistu Branka Radivojeviča potvrdila, že na palube lietadla, ktoré sa v stredu zrútilo krátko po štarte v ruskom meste Jaroslavľ, bol aj Demitra. Informáciu priniesla televízna stanica TA3 vo svojom spravodajstve. Mediafax informoval, že na palube bolo 37 hokejistov a členov realizačného tímu a osem členov posádky, pričom tragédiu prežil iba jeden člen posádky a okrem neho aj hráč Alexandr Galimov, uvádza Life News. Prvé informácie z Ruska hovorili o 36 mŕtvych, nové údaje hovoria o počte minimálne 43 mŕtvych už aj vrátane členov posádky. Informácie z Ruska sa zatiaľ rozchádzajú.
Hokejisti Jaroslavľa cestovali do Minska na svoj úvodný zápas sezóny s miestnym Dinamom. Oficiálne menovité informácie o obetiach zatiaľ nie sú známe. Ako informujú viaceré ruské zdroje, na palube lietadla boli aj členovia tímu z Nemecka, Lotyšska, Česka, Slovenska, Bieloruska a Švédska. Podľa tlačového oddelenia Lokomotivu boli na palube hráči a tréneri A-mužstva.
"Lietadlo typu Jak-42 spoločnosti Jak-Servis, letiace z letiska Tunošna do Minska, spadlo približne o 16.05 h miestneho času," uviedol pre Interfax ruský federálny úrad pre letectvo. Na miesto nešťastia okamžite odišli zdravotnícke tímy a hasiči.
Krátko po odlete bolo údajne počuť dva výbuchy, lietadlo sa naklonilo doľava a začalo horieť. Zrútilo sa necelý kilometer od letiska. Časť z lietadla skončila na suchu a časť v rieke Volga. Podľa niektorých sa pilot pokúšal núdzovo pristáť na rieke. Ďalšie informácie hovoria, že lietadlo spadlo po tom, ako nemohlo nabrať požadovanú výšku a zachytilo anténu leteckej veže. Internetová stránka Lokomotivu desať minút po správe o páde lietadla prestala fungovať.
Ruskí záchranári pokračovali aj za tmy v hľadaní obetí leteckého nešťastia pri Jaroslavli.Miesto tragédie podľa agentúry Interfax osvetľujú reflektory, vo Volge, kde sa časť lietadla zrútila, pláva 30 potápačov, ktorí sa snažia nájsť zostávajúce obete. K miestu nešťastia pri letisku Tunošna mieri aj ťažká technika, aby umožnila postaviť cestu pre prepravu časti havarovaného lietadla. Ruský premiér Vladimir Putin nariadil ministrovi dopravy Igorovi Levitinovi vytvoriť operatívny štáb, ktorý sa sústredí na organizovanie všetkých úkonov na nájdenie tiel obetí, zhromaždenie trosiek lietadla a vyšetrenie havárie.
Ruský úrad pre bezpečnosť leteckej prevádzky Rostransnadzor nariadil okamžité kontroly lietadiel typu Jak-42, ktoré v krajine lietajú. Kontrola sa sústredí predovšetkým na palivový systém a motory lietadiel. Keď kontrola narazí na nejaké nedostatky, príslušný stroj nebude môcť do vzduchu, kým neodstránia aj najmenšie chyby. V súčasnosti má 16 ruských leteckých spoločností celkovo 57 lietadiel typu Jak-42.
Jaroslavľ leží asi 200 km severne od Moskvy na sútoku Volgy a Kotorosla. Jak-42 je sovietske trojmotorové prúdové lietadlo z polovice 70. rokov. Hokejový klub Lokomotiv Jaroslavľ založili v roku 1949, v rokoch 1997, 2002 a 2003 vyhral ruský šampionát. V KHL hrá v Tarasovovej divízii. Informácia o páde lietadla Lokomotivu prišla vo chvíľach, keď sa začal nový ročník KHL. V 7. min zápasu dal gól Andrej Kutejkin. Ešte počas prvej tretiny po oznámení nešťastia však zápas prerušili a tímy odišli do kabín.
Ruský premiér Vladimír Putin nariadil ministrovi dopravy Igorovi Levitinovi, aby letel na miesto tragédie. Ruský prezident Dmitrij Medvedev po katastrofe zmenil svoje vystúpenie na politickom fóre v Jaroslavli.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava