Dračia tradícia na Váhu opäť ožila

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 7. septembra 2011, 10:09
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – V Piešťanoch sa lietajúce draky už udomácnili. Ich domovskou pôdou či skôr vodou je v našom meste časť Váhu medzi Kolonádovým a Krajinským mostom. Dračie lode rozprestreli počas víkendu svoje krídla z vesiel a lietali po dvesto metrov dlhej trati. Uskutočnil sa tu totiž prvý ročník neoficiálnych majstrovstiev Slovenska, ktoré pripravil Neptún klub Povodia Váhu Piešťany.

Dvetisíc rokov stará čínska tradícia si po minulé roky našla miesto aj v Piešťanoch. V nedeľu 4. septembra sa na nábreží Váhu stretlo niekoľko posádok, ktoré chceli získať prvenstvo či iba príjemne stráviť posledný prázdninový deň. Všetky však zabojovali o čo najlepšie umiestnenie. Do vážskych vôd začrelo svoje pádla osem tímov. Dva boli domáce – Neptún klub a Pieščanskí draci. Okrem nich si nedeľný Váh vyskúšali Farmári a Nostradamus 2012 z Trenčína, Muchen Tuchen, Resta Group, tím Pantafíri a dračia loď z Vrboviec.

Nedeľný deň začal po desiatej doobeda rozplavbami všetkých tímov. Už tu sa ukázalo, kto má horšie či lepšie natrénovanú techniku. Tempo, samozrejme, udávali bubeníci. Hneď v úvodnej rozjazde sa predstavili organizátori z Neptún klubu. Potom nasledovalo ďalších sedem rozjázd. Množstvo divákov na nábreží a na Krajinskom moste povzbudzovalo všetkých súťažiacich. 

Finále  neoficiálnych  majstrovstiev Slovenska dračích lodí Dragon Cup Piešťany bolo nakoniec v réžii Trenčanov. Na štvrtom mieste skončil Neptún klub, tretia priečka patrila Pieščanským drakom. Najcennejšiu trofej z úvodného ročníka majstrovstiev si odniesli členovia tímu Nostradamus 2012. Pomyselné striebro sa ušlo trenčianskym Farmárom. 

Podľa slov riaditeľa Správy povodia stredného Váhu II Slovenského vodohospodárskeho podniku, Odštepný závod Piešťany, Milana Koščála, by určite chceli pokračovať v tradícii pretekov dračích lodí. Majú záujem osloviť a následne spolupracovať s piešťanskými strednými školami a vytvoriť študentské posádky dračích plavidiel.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel