Pod Inovcom sa skrýval zaľúbený pustovník

  • Cestovanie
  • 6. septembra 2011, 15:31
  • Autor:Regina Hulmanová

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Tento týždeň sa vydáme do pohoria Považský Inovec.

Považský Inovec vyhlásili za prírodnú rezerváciu v roku 1988. Pod prísnu ochranu spadajú najmä bukové lesné porasty. Pohorie je dlhé asi 48 kilometrov, najvyšším vrchom Považského Inovca je rovnomenne nazvaný vrch Inovec s nadmorskou výškou 1042 metrov nad morom. Výstup je možný z niekoľkých smerov – od obce Selec, z Trenčianskeho Jastrabia či Mníchovej Lehoty. Môj výber padol na posledne spomínanú dedinku od motorestu Radar, ktorý je vyznačený i v turistickej mape. Cesta vedúca k Chate pod Inovcom a odtiaľ na vrch Inovec je možná po červenej a zelenej značke.

Myslím si, že výstup po červenej a zostup po zelenej je ideálnou, nie veľmi náročnou kombináciou. Celá cesta je zalesnená, avšak v letných horúčavách stromy poskytujú dostatočný úkryt pred slnkom a umožňujú pohodlné túlanie sa lesom s občasnými potešujúcimi výhľadmi na okolité miesta i mestá. Po hodine a pol výstupu sa spoza lesa objaví Sedlo Jarabský vrch, ktorý sa nachádza vo výške 834 metrov nad morom. Odtiaľ je to už len na skok k Chate pod Inovcom, ktorú postavili už v roku 1921. Znovu ju vybudovali po druhej svetovej vojne. Postupnými prestavbami, úpravami a poslednou rekonštrukciou z roku 2010 vytvára príjemný oddych pred výstupom na vrchol Inovca a hravé potešenie pre malé deti. Chata okrem oddychu ponúka i vtipné detaily s plným využitím okolitej prírody. Nachádza sa tu napríklad drevený stojan na bicykle či meteorologická stanica s meračom v podobe lana. Asi najstrmšia časť výstupu je hneď za chatou. Po jej zdolaní nás príroda opäť obdarí výhľadom. Po krátkej ceste lesom nezabudnite odbočiť a zastaviť sa na Vyhliadke Dr. Bundalu.

Samotný vrchol Inovca je zahalený v korunách stromov. Nenechajte si ujsť i ďalšiu možnosť vyhliadky zvanej Palúch vo výške 1004 metrov nad morom. Pre zmenu sa môžete nazad vydať zelenou značkou pod chatu a zastaviť sa pri jaskyni, v ktorej sa v polovici 17. storočia usídlil pustovník. Vraj pomáhal ľuďom, no možno on sám potreboval pomoc. Skrýval sa pred nešťastnou láskou. Zostup lesom k motorestu je už len príjemnou  oddychovou  turistikou spojenou s preskakovaním potoka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel