Filmové šialenstvo vypukne v piatok!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 5. septembra 2011, 13:46
  • Autor:ts

PIEŠŤANY – Výkladnou skriňou každého festivalu je jeho súťažná sekcia. Cinematik prináša originálnu koncepciu hlavnej súťaže. V hlavnej súťažnej kategórii, nazvanej MEETING POINT EUROPE, sa premietne kolekciu najlepších európskych filmov vyrobených v rokoch 2010 a 2011, ktorá vznikla ako výsledok hlasovania mladých európskych filmových kritikov. Film, ktorý získal najviac bodov, bude na konci festivalu vyhlásený za víťazný a bude ocenený hlavnou cenou festivalu – MEETING POINT EUROPE Award.

V rámci MFF Cinematik sa po druhýkrát koná aj súťaž celovečerných slovenských dokumentárnych filmov Cinematik.doc. Producenti tento rok prihlásili do súťaže celkom osem filmov rôznych žánrov s premiérou v rozmedzí od 15. septembra 2010 do 15. septembra 2011. V sekcii uvidíme veľké produkcie (Nickyho rodina) aj celkom „nezávislé“ filmy (Chránené územie). Rovnako široký je aj tematický záber. Model hodnotenia filmov sa v porovnaní s predošlým ročníkom nijako nemení – posudzovala ich porota zložená z mladých európskych kritikov. Víťazný film súťaže bude odmenený cenou Film Europe Award spojenou s finančnou prémiou.

Ide o originálnu koncepciu zostavovania súťažnej sekcie, pretože filmy, ktoré sa dostali do záverečnej kolekcie, vybrali mladí kritici zo 17 európskych krajín (tento rok to boli Belgicko, Česká republika, Čierna Hora, Dánsko, Estónsko, Francúzsko, Holandsko, Chorvátsko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Taliansko, Turecko a Veľká Británia). Rebríček najlepších filmov odzrkadľuje subjektívny pohľad mladých kritikov na európsku kinematografiu a zároveň zohľadňuje dianie na filmových scénach jednotlivých zastúpených krajín, ako i na medzinárodnej scéne, pričom jediné relevantné kritérium je umelecká kvalita a sila osobnej autorskej výpovede.

Filmovým sviatkom ožijú Dom umenia, kino Fontána, kino Klub, Kursalon a Cinematik bar. Divákov čaká viac ako 100 celovečerných a krátkych filmov, dva súťažné a 12 nesúťažných sekcií v štyroch kinosálach. Súčasťou festivalu zameraného na mladého diváka, sú tradičné filmové úvody, semináre, prednášky, mediálne vzdelávanie, výstavy a koncerty. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava