Pointer je vytrvalý a silný aristokrat

  • Spravodajstvo
  • 2. septembra 2011, 15:31
  • Autor:Lucia Valentovičová

Plemeno pointer je podľa FCI zaradený do 7. skupiny – stavače a do druhej sekcie – britské a írske stavače. Pochádza z Veľkej Británie, kde bol vyšľachtený na vyhľadávanie malej pernatej zveri. Je to teda poľovné plemeno, ktorého úlohou na poľovačke je vyhľadať a vystaviť zver. Vystavovanie je označenie zvláštneho správania, pri ktorom pes ustrnie – „zmrzne“ v typickom postoji, čím upozorní poľovníka na prítomnosť zveri.

Telo


Je to pomerne vysoký pes, telo má štíhle, atletické, ušľachtilého a športového vzhľadu. Pohybuje sa elegantným poklusom alebo rýchlym cvalom, pri ktorom vyzerá, ako keby lietal – telo dostáva do vodorovnej polohy nad zemou. Pointer má jedinečnú hlavu, a to s výrazným tylovým hrboľom a jasne vyznačeným stopom. Chrbát nosa má rovný, niekedy mierne preliačený, uši sú nasadené pomerne vysoko, stredne dlhé a klopené. Chvost je strednej dĺžky, nesený na úrovni chrbta, pri pohybe švihá zo strany na stranu.

Srsť



Srsť je krátka, priliehajúca, ostrá, hladká a lesklá. Pri chove psa vnútri sa ťažko odstraňuje z kobercov a nábytku, kde sa zapichuje.

Farba


Sfarbenie pointra býva zvyčajne bielo-čierne, bielo-hnedé alebo bielo-béžové/žlté, no vyskytujú sa aj jednofarebné psy.

Povaha a správanie



Pointer je aristokrat budiaci dojem sily, vytrvalosti a rýchlosti. Je vyrovnanej nekonfliktnej povahy, pracovitý, učenlivý, absolútne bez znaku agresivity. K deťom býva tolerantný a ohľaduplný, ak je k tomu vedený odmalička. Vo vzťahu k iným domácim zvieratám býva bezproblémový, ale je potrebné vziať do úvahy jeho poľovné inštinkty a vlastnosti – pri voľnom pohybe sa zaujíma o zver a jej pachy.

Výchova a výcvik



Vyrovnaná a priateľská povaha pointra z neho robí dobre cvičiteľného a ovládateľného psa. Prirodzená inteligencia mu pomáha rýchlo chápať nové povely, naučené spoľahlivo uchováva a ďalej rozvíja. Temperamentom sebe vlastným dokáže vždy prekvapiť, ochotou a rýchlosťou, s ktorou rieši známe aj nové situácie, je celkom výnimočný. Pointer je veľmi citlivý, takže na výchovu a výcvik je potrebná vľúdnosť, láskavosť, ale aj dôslednosť.

Využitie



Uplatnenie tohto plemena je všestranné. Prevažuje jeho využitie pri poľovačkách, pravidelne dokazuje svoje kvality na najvyšších druhoch poľovných skúšok a súťaží aj v konkurencii iných druhov stavačov. Je tiež výborným spoločníkom a rodinným psom, samozrejme s ohľadom na jeho temperament. Skvele sa hodí na agility, canicross či dogtrekking (ťahanie človeka v behu alebo chôdzi), bikejoring (ťahanie bicykla), alebo iné pohybové aktivity. Svoje územie stráži a pohyb cudzích ohlási štekaním.

Držanie


Pointer môže byť ubytovaný aj vonku v koterci, v zimných dňoch však vyžaduje dobre zateplenú búdu alebo ubytovanie vnútri. V byte rešpektuje jemu vyhradené miesto, ktoré by malo byť pokojné a umožniť mu ničím nerušený odpočinok. Vyžaduje každodenný pohyb a aktivity so svojim pánom.

Zdravie


Plemeno je zdravé, nie je náchylné na žiadne špecifické choroby.

Zhrnutie


Pointer je vhodný k aktívnym ľuďom, ktorí mu doprajú dostatok pohybových aktivít, najlepšie aj so zamestnaním hlavy. Je výborný a nekonfliktný spoločník a rodinný pes.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava