Kniha týždňa: Pena dní (Boris Vian)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 30. augusta 2011, 10:02
  • Autor:M. Gajdošíková

Zorientovať sa v množstve ponúkaných titulov súčasného knižného trhu je niekedy veľmi náročné. V spolupráci s kníhkupectvom Bene Libri vám pomôžeme vybrať si ten najzaujímavejší v rubrike Kniha týždňa. Tento týždeň mám pre vás ozajstnú knižnú lahôdku. Je ňou francúzsky kultový román z pera Borisa Viana – Pena dní.

Pena dní je najmilostnejším románom súčasnosti. Svojou srdcervúcosťou prepojenou so vzletnosťou sa neopísateľne dostáva „ pod kožu“. Román je napísaný jazykom plným fantázie a symbolov. Boris Vian v Pene dní predstavuje svet v ktorom sa plnia sny. No aj tu platí pravidlo, kde láska a smrť majú hlavné slovo, a to aj v snovom svete. V prvej časti románu nám Vian ukazuje obyčajný život mladých ľudí, ktorí chytajú úhorov priamo z vodovodného kohútika, hrou na piano miešajú rôzne nápoje. Plnia si všetko na čo si pomyslia. Je v izbe tma? Stačí zasvietiť slnká. Chcú byť neviditeľní? Zostúpi obláčik a schová…..Hlavný hrdina Colin je mladý, krásny a veselý. Viac sa o ňom nedozvieme. Nemá minulosť ani budúcnosť. O jeho priateľoch vieme ešte menej. Majú dvadsať a bolo by fajn sa zamilovať.

            „Zajtra si určite nájdem dievča“


Láska prichádza naraz a nečakane. Prináša najkrajšie a najšťastnejšie momenty života. No zároveň prichádza utrpenie a bezmocnosť. Uvrhnutie do temnoty. Svet okolo sa zrazu mení. A tak zľahka začínajúci príbeh o šťastí rýchlo speje k dramatickému koncu, na konci ktorého sa umiera a zmieruje s osudom.

Uvedený knižný titul si môžete zakúpiť v Kníhkupectve BeneLibri, Winterova31(bývalý Mliečny bar), Piešťany.
Tel: 033/7730541

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj