Vojenská história ožila na Slovenských pieskoch

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. augusta 2011, 13:40
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – V polovici augusta organizátori pripravili už tretí ročník podujatia a prehliadky historických vojenských vozidiel na piesku v Európe. V areáli Vojenského technického a skúšobného ústavu Záhorie návštevníci počas niekoľkých dní mohli na vlastnej koži zažiť a pocítiť vojenskú techniku. Na pieskoch sa opäť zúčastnili aj Piešťanci z Klubu priateľov vojenského historického múzea aj s vojenskými vozidlami.

Tretí ročník Slovenských pieskov mal podtitul Memoriál generála Rudolfa Viesta, ktorého v roku 1944 vymenoval prezident Beneš za veliteľa I. československej armády na Slovensku. Slávnostný a úvodný výstrel sa uskutočnil 12. augusta. Potom nasledovali až do večera jazdy pravidelnosti, brodenie, ale aj ukážky bojov a výcviku. V ďalších dňoch sa predstavila napríklad kolesová a pásová technika. Diváci mohli zažiť
boje z II. svetovej vojny či zoskok výsadkárov. Vojenský predĺžený víkend na Záhorí ukončili voľné jazdy. Na Slovenských pieskoch sa organizátori snažia priblížiť atmosféru bojov druhej svetovej vojny. Okrem toho si tisícky zvedavcov mohli pozrieť dobové tábory, ako bola napríklad ruská, francúzska dedina, ale aj nemecký či československý poľný tábor.

Na Záhorie cestovali s technikou aj Piešťanci z Klubu priateľov vojenského historického múzea. Mechanici vojenskej historickej techniky tam doviezli obojživelný pásový transportér. Tento rok mal pôvodne z Piešťan odísť na piesky tank, ktorý slúžil v misii. Po dohode s organizátormi sa mechanici rozhodli práve pre transportér. „Vozidlo pôvodne slúžilo na prepravu najmä delostreleckej techniky, kanónov, tiež napríklad na prepravu húfnice. Na vode tento transportér dokázal prepraviť náklad ťažký desať ton. Uviezol sedemdesiat vojakov aj s výzbrojou. Okrem toho sa tam dalo umiestniť dvanásť nosidiel pre zranených," hovorí účastník Slovenských pieskov 2011 Drahomír Hornáček.

Piešťanci z Vojenského historického múzea (VHM) boli dohodnutí s organizátormi, že vozidlo bude slúžiť na prepravu návštevníkov podujatia – na vyhliadkové jazdy. Na vozidle pracovali asi tri týždne nonstop, aby bolo čo najbezpečnejšie. „Je to staré vozidlo. V areáli múzea stálo približne 15 rokov takmer bez pohybu a my sme sa ho rozhodli oživiť. Piesok je však ťažký terén na jazdenie a mašina bola dosť zaťažená. Tak sa objavili aj drobné nedostatky. Svoj účel však transportér splnil a všetko sa vydarilo," dopĺňa D. Hornáček.

Mechanici, ktorí pripravovali na techniku na podujatie, si na piesky zaspomínali takto: „Chalani z Čiech tam mali hasičskú verziu Tatry 813. Zaujali nás napríklad nákladné vozidlá, či už to boli americké, alebo československé. Okrem toho ďalší účastníci sa zamerali najmä na dobové tábory. Mali uniformy, oblečenie a akoby reálne žili s vojnou. Robili si rôzne scenáre, dokonca fungovali zákopy a zásobovanie." Okrem toho si Piešťanci všimli, že niektorí tam dokonca chovali kačice, ovce a sliepky. Využívali aj dobové riady a nástroje.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila