Nástrahy kúpania vo voľnej prírode

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. augusta 2011, 09:03
  • Autor:MUDr. Eva Jurgová, PhD

PIEŠŤANY – V súvislosti s horúcim počasím v posledných dňoch sme v Piešťanoch zaznamenali niekoľko smutných správ súvisiacich s kúpaním vo voľnej prírode. Počet nezvestných i nájdených obetí v dôsledku kúpania vo Váhu v týchto dňoch opäť stúpol, pričom u viacerých z nich sa spomína spoločný menovateľ – alkohol.

Hlavné zásady kúpania vo voľnej prírode sú všeobecne známe, a predsa ich často nerešpektujeme a podceňujeme. Horúce počasie pokračuje, preto možno očakávať, že túžba schladiť sa vo vodách Váhu, na Sĺňave či iných okolitých vodných plochách je stále aktuálna. Krátke pripomenutie a zhrnutie hlavných zásad kúpania a vodných športov vo voľnej prírode je prvým krokom prevencie ďalších nešťastí. Ich účinnosť však závisí na tom, aby sme ich nielen poznali, ale hlavne dodržali.

1/  Nemožno sa spoliehať, že všetky nebezpečné vodné plochy budú označené tabuľou „Zákaz kúpania“. Preto je potrebné, aby sme sami kriticky zhodnotili riziká miesta, kde sa chceme okúpať, či povoziť na plavidle vo voľnej prírode.

2/  V zásade by sme do neznámej tečúcej či stojatej vody nemali vstupovať vôbec.

3/  Do hlbokej neznámej vody by sa mali odvážiť iba zdatní plavci, avšak nikdy nie jednotlivo, ale vždy v skupine viacerých dobrých plavcov. To platí aj pri vodných športoch, hlavne pri veľmi populárnom splavovaní Váhu na gumených plavidlách.

Ilustračné foto

4/  Pri splavovaní rieky či člnkovaní na jazere by mali mať všetci účastníci, teda aj dospelí, plávacie záchranné vesty.

5/  Ak sme rozhorúčení, nikdy by sme nemali vojsť do neznámej vody prudko, a už vôbec nie skákať do vody z výšky. Do vody treba ísť pomaly, postupne sa ochladzovať, aby nám  teplotné rozdiely medzi vodou a naším telom  nespôsobili šok, ktorý môže mať tragické následky aj u dobrého plavca.

6/ Nikdy, čiže to platí aj pri kúpaní v bazéne, by sme nemali ísť do vody tesne po najedení, teda s „plným žalúdkom“. Vtedy je prekrvená splanchnická, čiže brušná časť tela na úkor srdca, hlavy a končatín. Práve zlyhanie srdca, mozgové nedokrvenie a nedokrvenie končatín môžu mať pri nedodržaní tejto zásady tragické následky.

7/  Požitie alkoholu v horúcich dňoch predstavuje všeobecné riziko! Ak ho však niekto spojí s vodným športom či plávaním, o tragické následky si doslova „koleduje“!

8/  Rovnaké nebezpečenstvo ako alkohol môže predstavovať aj užívanie niektorých typov liekov. Predovšetkým ide o upokojujúce sedatíva, hypnotiká používané pri nespavosti, ale aj iné lieky, na riziko ktorých by mal v prípade ich predpísania upozorniť pacienta lekár. Kombinácia liekov a alkoholu je zvlášť riziková.

Hlavne mladí ľudia podceňujú riziko kúpania sa s alkoholom v krvi.

9/ Obzvlášť obozretní by mali byť pri kúpaní a vodných športoch dlhodobo chorí ľudia. Predovšetkým ide o ľudí liečených na srdce, cievy, cukrovku, epilepsiu či iné neurologické ochorenie a tiež o psychiatrických pacientov.

10/ Pri predchádzaní nebezpečenstiev kúpania a vodných športov je potrebné venovať zvláštnu pozornosť deťom a mládeži, pričom dobrý príklad zo strany dospelých by mal byť samozrejmosťou.

Verím, že táto krátka informácia prispeje k tomu, aby sme k svojmu správaniu pri vode pristupovali rozumne a zodpovedne.  Predídeme mnohým nešťastiam, ktoré sú zavinené či už neinformovanosťou alebo vedomým podceňovaním rizika.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín