Piešťanský plavec Mário Rusnák sníva o olympiáde v Riu

  • Plávanie / Šport
  • 22. augusta 2011, 09:01
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY – Za lepšími tréningovými podmienkami odišlo z Piešťan do USA viacero plavcov. Z nich dosiahla najväčšie úspechy Martina Moravcová, ktorá aj vďaka tréningovým podmienkam v Dallase získala okrem titulov majsterky sveta a Európy aj dve strieborné medaily na OH v Sydney. V súčasnosti trénuje v USA ďalší piešťanský talent, 19-ročný Mário Rusnák, ktorý bude od jesene študovať na univerzite v Oaklande.

Mário začal s plávaním ako štvorročný u trénerky Ľudmily Sulíkovej. Potom prešiel k Radovi Suchánkovi, ktorý ho trénuje doteraz. Rodákovi z Banky bol vtedy vzorom starší brat Lukáš. Plávanie sa mu zapáčilo, no na tréningy musel dochádzať na piešťanskú Evu. „Keď som chodil do školy, trénoval som trikrát do týždňa od 6. hodiny ráno a potom poobede, po skončení školy. Týždenne som absolvoval aj deväť tréningov. Skombinovať to so školou bolo niekedy náročné. Dalo sa to však zvládnuť, pretože na tréningy a do školy som sa presúval na bicykli,“ prezradil nám Mário.

Jeho životnou filozofiou bolo byť vždy najlepší, to sa snažil aj plniť. Prvú medailu, ktorá mala strieborný lesk, získal na šampionáte v Prešove v roku 2003. Prvé tituly majstra Slovenska získal o rok neskôr ako 12-ročný. Na letných majstrovstvách Slovenska žiakov v Šali vyhral preteky na 100 a 200 metrov motýlik a 400 metrov polohové preteky. Navyše bol druhý na 50 m voľný spôsob, tretí na 200 m pol. preteky, 200 a 400 m vsp. Na zimných majstrovstvách v Dolnom Kubíne získal v tom istom roku ďalších šesť medailí, z toho štyri zlaté. „Vtedy som si uvedomil, že som majster Slovenska, a ak chcem niečo dokázať aj v budúcnosti, musím sa stále zlepšovať. Na žiackych i juniorských majstrovstvách SR som vždy získal nejaký titul. Najradšej plávam stovku motýlik, 50 a 200 metrov motýlik, potom polohovky. Pri motýliku sa dosť ničia ramená, no mne sa najviac páči,“ prezradil nám svoju filozofiu M. Rusnák.

Viac sa dočítate v pripravovanom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel