Na Branči je zakliata čierna pani

  • Cestovanie
  • 16. augusta 2011, 15:24
  • Autor:Regina Hulmanová

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Tento týždeň sa vydáme na hrad Branč.

Zrúcanina hradu Branč sa nachádza vo výške 480 metrov nad morom. Leží na rovnomennom kopci Myjavskej pahorkatiny medzi obcami Sobotište a Myjava. Podľa informácií obce Podbranč ruiny hradu nájdeme nad Podzámkom, miestnej časti Podbranč. Prístup k hradu je veľmi dobrý, iba pár metrov pod ním pri cintoríne je parkovisko a výstup zaberie len asi štyri minúty. 

Staviteľom veľkého hradného komplexu bol magister Aba z Hlohovca medzi rokmi 1251-1297, čo dokladujú nájdené mince z tohto obdobia. Rozdeľuje sa na dolnú a strednú časť, pričom tieto časti sú navyše oddelené priekopou, ktorá mala zvýšiť ochranu stredného hradu, keďže stál na nevysokom kopci s ľahkou dostupnosťou. Postupne sa vystriedali mnohí majitelia hradu a ten prešiel niekoľkými prestavbami. Poslední majitelia z rodu Nyáry pred chladnými skalnými múrmi uprednostnili pohodlie kaštieľa na námestí v Sobotišti.

Poslednými obyvateľmi hradu však neboli hradní páni, ale nešťastne uväznení protestantskí kňazi, ktorí tu zažili galeje v čase od 30. 5. 1674 do 10. 4. 1675, čo pripomína pamätník s tabuľou umiestnený na nádvorí stredného hradu. Tento pamätník je zároveň i akýmsi orientačným bodom, vstup do strednej časti bol pôvodne oproti nemu a odtiaľto viedli i schody do obytnej časti, ktorú vytváralo spolu až štyridsať izieb. V blízkosti pomníka sa nachádzala i studňa. 

Hrad začal postupne chátrať a v súčasnosti sa postupne konzervuje. Obnova hradu pokračuje i s pomocou Európskeho fondu regionálneho rozvoja, v rámci rozvoja cezhraničnej spolupráce, či už v oblasti turizmu alebo v kultúrnej a hospodárskej línii. Slávi sa tu i sviatok sv. Cyrila a Metoda 5. júla, kedy sa hrad stáva miestom slovensko-moravského stretnutia a zároveň si pripomína uväznených kňazov. 

Pre potešenie milovníkov povestí, ani hrad Branč nevyšiel na prázdno a viaže sa k nemu legenda o čiernej panej. Navyše muži hľadajúci princeznú by určite mali navštíviť Branč a odkliať srdce tejto nešťastnej princeznej, ktorú pre jej prieberčivosť zaklial otec. Vraj dodnes čaká čierna pani na odvážlivca, ktorý ju z kliatby vyslobodí…

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel