Plameň londýnskych nepokojov dohorel

  • Spravodajstvo
  • 15. augusta 2011, 12:42
  • Autor:George Golubcov

PIEŠŤANY/LONDÝN – V noci zo soboty 6. augusta 2011 na nedeľu nasledujúceho rána sa tvár Londýna vo svete zmenila na nepoznanie. Ako všetci vieme zo svetových médií, Londýn sa pretavil do mesta rabovačiek a výtržností najväčších za posledných 25 rokov. Prestíž Londýna sa stala obeťou globálnej ekonomickej a hospodárskej krízy. Prečítajte si článok o londýnskych nepokojoch očami nášho externého spolupracovníka Georga Golubcova.

Situácia v uliciach Londýna sa pomaly ale isto stabilizuje. Po tom ako krízová komisia COBR (Cabinet Office Briefing Room) na čele s premiérom Davidom Cameronom rozhodla o tvrdých opatreniach na potlačenie výtržností a nasadila do ulíc Londýna šestnásťtisíc policajných prislušníkov, zdá sa, že rozzúrení devianti sa konečne upokojili. Ďalším krokom, ktorý mladých ľudí tiež odradil, je rýchly postup a spolupráca polície s justíciou pri chytaní a vynášaní rozsudkov voči tým, čo porušili zákon.

Podľa štatistík metropolitnej polície (aktualizovaných denne na ich oficiálnej webovej stránke) bolo k 13. augustu zadržaných v Londýne 1222 ľudí, z čoho 704 už bolo odsúdenych. Predpokladá sa, že tieto čísla budú stúpať, keďže polícia urputne pracuje na identifikácii výtržníkov pomocou záberov zo CCTV kamier (uzavretý televízny okruh). V Londýne je zhruba desaťtisíc týchto kamier a polícia tak ma momentálne k dispozícii stovky hodín evidencie z výtržností.

My sme sa boli pozrieť, aká je situácia v sobotu 13. augusta v častiach Londýna, ktoré boli zasiahnuté mohutnými nepokojmi v noci z pondelka na utorok, keď situácia eskalovala.

Peckham, Lewisham a Hackney boli v tretiu noc výtržností zachvátené požiarmi obchodov, autobusov, potýčkami výtržníkov s autoritami a rabovačkami. Všetky tieto lokality majú pritom spoločné menovatele. Vysoká nezamestnanosť, prevažne černošské obyvateľstvo, vysoká kriminalita. Rozbité a vykradnuté vyklady tu boli každodennou realitou aj pred vypuknutím nepokojov. Sú to miesta, kde prekvitá organizovaný zločin, drogy a násilie. V iných častiach Londýna sú tieto lokality kontroverzne prezyvané ako ‘’špinavé areje’’.

Poďme sa na ne pozrieť jednotlivo.

Peckham je prevažne černošská oblasť, kde na málo udržiavaných chodníkoch s typickým závanom marihuany vo vzduchu, stretnete belocha len sporadicky. Veľmi to pripomína zábery z gangsterských amerických filmov. Skupinky mladých černochov posedávajú pred vchodmi na schodoch sociálnych domov. Ľudia sú podozrievaví a zazerajú po druhých, ulice sú zanedbané a človek sa tu cíti strateno. Práve miesta, ako je toto,  produkujú tých, ktorí sa najviac zúčastňovali rabovačiek. Prevažná väčšina rabujúcich sú ľudia zo sociálne slabých vrstiev. Prisťahovalci a deti prisťahovalcov z Afriky majú kvôli svojmu nízkemu vzdelaniu, zlej angličtine a celkovej neprispôsobilosti malú šancu nájst si pracu. Štát im veľa peňazí na život neposkytne. Toto všetko počas krízy platí ešte dvojnásobne.

Ako prechádzame bližšie ku hlavnej ceste Peckham locality stretávame sa s viacerými policajnými zásahovými transportérmi. Tieto miestne centrá sú zároveň aj obchodnými a kultúrnymi centrami, prirodzene sa tu zvyšuje premávka a ocitáme sa  na luďmi preplnených uliciach. Badateľná je tu zvýšená prítomnosť policajných hliadok a špeciálnych jednotiek. Pri výkladoch vykradnutých obchodov, ktoré narýchlo obili drevenými latami, sa stretávame s občianskymi aktivistami vyzývajucími na čierne povstanie voči ekonomickému znevýhodňovaniu afro-angličanov. Hneď oproti na druhej strane ulice je aktivistka pracujúca pre Peckhamský mestský úrad. Jej agenda znie ‘ riešme problém spoločne ako jedna komunita’. Tento trojuholník je doplnený policajným obrneným transportérom. Život na hlavnej ulici tejto medzi Londýnčanmi prezývanej ‘špinavej oblasti’ pokračuje ďalej, ako by sa tu nikdy nič nestalo. Podotýkame, že bez vysokého počtu policajných hliadok by sme sat u necítili bezpečne.

Podobne je to aj v Lewishame, ktorý sa nachádza neďaleko od Peckhamu. Nájdete tu veľké nákupné centrá, ktoré zamestnávajú ľudí zo všetkých okolitých častí. Keďže sa jedná o nadnárodné reťazce, samozrejme, že zamestnanie si tu nájdu len tí šikovnejší a konkurencia je veľká. To sa odzkadľuje na celkovom vzhľade centra. Aj napriek tomu, že Lewisham je bohatá na ‘high street’ obchody,  oblasť mimo nákupných centier pôsobí špinavo a smradľavo. Podobne ako v Peckhame tak  aj v Lewishame je citeľná prítomnosť metropolitnej polície, miestnych policajtov, ale dokonca aj polície na koňoch. Skupinky policajtov na každom rohu či križovatke, stojaci, diskutujúci či patrolujúci monitoruje okolie s úsmevom na tvári.

Hackney je treťou oblasťou, v ktorej vypukli nepokoje v spomínanú noc. Konali sa tu najsilnejšie strety polície s vandalmi. Žijú tu prevažne černosi a muslimovia arabského pôvodu. Centru dominuje mešita. Hackney  je časť Londýna, kde vás na ulici prepadnú a okradnú aj za denného svetla. Ked zabočíte do nejakej z vedľajších uličiek, tak vás tam uvítajú zatvorené obchody a značky s nápismi varujúcimi pred zločinom a vyzyvajúcimi k zvýšenej ostražitosti. Peniaze z bankomatu sa tam vyberať po západe slnka neodporúča. Hackney je aj jedinou oblasťou, v ktorej bol napadnutý a okradnutý Slovák. V Hackney, Podobne ako  v predchádzajúcich dvoch oblastiach aj tu je citeľná zvýšená prítomnosť príslušníkov policajného zboru. Sú na každom rohu, patrolujú hore dolu ulicami. Výklady niektorých obchodov sú pozatĺkané drevenými latami, no inak by ste ani nepovedali, že sa tu udiali nejaké násilnosti. Povedal by som, že zvýšenou prítomnosťou polície sa Hackney stalo bezpečnejsiou areou. Aj keď iba na chvíľu.
 
Na metropolitnú políciu pritom padli rôzne obvinenia. Polícia podľa verejnosti situáciu poriadne nevyhodnotila a od začiatku nebola pripravená na zvládnutie organizovaných výtržností  (‘copycat’). Sťažnosti padajú aj na hlavu premiéra Davida Camerona, ktorého kabinet schválil masové prepúšťanie v policajných radoch, čím vraj nepriamo vytvoril priestor na to, aby sa takéto nepokoje mohli uskutočniť.

Pravda je však taká, že Londýn je mesto priepastných rozdielov medzi bohatými a znevyhodnenými rodinami.  Na jednej strane je najväčšie bankové centrum v Európe s bohatými bankérmi, miliónovými športiakmi a luxusnými Landrovermi. S nablýskanými obchodnými centrami, v ktorých nájdete, čo sa len vášmu srdcu zažiada za najexkluzívnejšie ceny v EU. A na strane druhej, sú chudobné štvrte s prisťahovalcami z Afriky, kde prekvitá obchod s drogami riadený gangami. Minulotýždňový konflikt bol konfliktom ľudí bez vzdelania, schopností a dostatkom peňazí na to, aby si zabezpečili slušné živobytie. Na strane druhej stoja tí, čo túto krajinu robia tým, čím je – ľudia s peniazmi, vzdelaním a riadne platenou prácou či “našliapnutou” kariérou.

Globálna ekonomická recesia postihla najväčšie hlavné mesto EU tým najničivejším plameňom, ktorý tu a tam vzplanie v našej histórii. Plameň občianskych nepokojov motivovaný pocitom nerovnosti, krivdy a znevýhodnenia jednej skupiny obyvateľstva s druhou. No skutočnosť je taka, že recesia, zvýšená inflácia a rastúce ceny ropy a potravín zasiahli tvrdo každého. Samozrejme, ak máte hlboko do vrecka pred recesiou, počas recesie vám už asi ani vlastné vrecká nestačia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava