Jorkšírsky teriér je odvážny spoločník

  • Spravodajstvo
  • 12. augusta 2011, 14:56
  • Autor:Lucia Valentovičová

Jorkšírsky teriér – v originálnom názve Yorkshire terrier – pochádza z chudobných štvrtí anglického grófstva Yorkshire, kde bol pravdepodobne privezený škótskymi robotníkmi a ďalej krížený s miestnymi psami. Pôvodne bol určený na stráženie obydlí a chytanie myší a potkanov, neskôr obľúbený ako domáci miláčik šľachty. Dnes je to až nepredstaviteľné, že tieto drobné psíky ešte na začiatku 20. storočia chytali potkanov. V súčasnosti sa jorkšír chová ako spoločník – je veľmi obľúbeným a najrozšírenejším bytovým psíkom.

Vzhľad:


Jorkšír je malý pes kompaktnej stavby tela s trojuholníkovými, pomerne veľkými stojatými ušami a pozorným výrazom tváre. Štandardná a ideálna hmotnosť jorkšíra je 2,8-3,2 kg. Neexistuje žiadne rozdelenie jorkšírov na mini, stredných a veľkých, to si vymysleli len ľudia, ktorí si z množenia týchto obľúbených psíkov urobili biznis. Štandard jorkšíra je len jeden a v dnešnej dobe je už veľmi ťažké nájsť medzi množstvom jorkšírov na ulici skutočného predstaviteľa plemena.

Doménou plemena je dlhá hodvábna lesklá hladká srsť, ktorá má štruktúru vlasu, na chrbte je oceľovomodrej farby, na hlave, krku a labkách je trieslovohnedá. Jorkšírom srsť nepĺzne, avšak ak má byť vo výstavnej kondícii, je potrebná špeciálna starostlivosť. Srsť by sa mu totiž v bežnom živote pri pohybe polámala, vysušila, rozštiepila, preto sa výstavným psíkom srsť olejuje a balíčkuje – aby si zachovala pevnosť a pružnosť. Je to náročná procedúra, avšak výstavné psíky sú na ňu odmalička zvykané. Nevýstavných psíkov dávajú majitelia ostrihať.

Povaha a správanie:


Jorkšír je živý, temperamentný, hravý a odvážny. Štekaním zvyčajne hlási všetko podozrivé, no pri správnom vedení je priateľský k ľuďom aj psom.

Výchova a výcvik:


Aj keď je to malý pes, potrebuje výchovu a najlepšie aj výcvik. Majitelia často podcenia jeho inteligenciu a temperament, zanedbajú socializáciu a výchovu a zo psa sa stane uštekané klbko nervov, ktoré musí byť doživotne venčené na vodidle. Ak sa mu však človek venuje a cvičí ho, stane sa z neho bezproblémový spoločník.

Využitie:


V súčasnosti nemá jorkšír žiadne pracovné využitie, avšak dajú sa s ním robiť rôzne pohybové aktivity – napr. miniagility alebo tanec so psom. Je vytrvalý turista, bez problémov zvláda výlety do prírody, ale aj celodenné túry.

Zdravie:


Plemeno je náchylné na problémy s chrupom a taktiež na vyskočenie kolenného kĺbu. V chladnom období zvyknú ľudia tieto psíky obliekať, pretože tým, že nemajú podsadu, môžu nachladnúť.

Zhrnutie:


Netreba si jorkšíra mýliť s plyšovou hračkou, je to pes ako každý iný, preto výber šteniatka treba dôkladne zvážiť. Pri správnej socializácii a dôslednej výchove sa jorkšír stane výborným spoločníkom, ktorý pre pána urobí všetko, čo mu vidí na očiach. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava