Historické Piešťany v spomienkach Viliama Nemca

  • História
  • 10. augusta 2011, 10:19
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY – Dôchodca Viliam Nemec patrí medzi tých málo Piešťancov, ktorých záľubou je zhromažďovanie a archivovanie starých fotografií zachytávajúcich život v Piešťanoch pred viacerými desaťročiami. Jednou z tém, ktorým sa V. Nemec venoval, sú aj dnes už zväčša neexistujúce majere a dvory.

„V Piešťanoch a najbližšom okolí vyrástlo v minulosti niekoľko takýchto poľnohospodárskych dvorov – majerov (Meierhof – majer). V nich boli na jednom mieste sústredené maštale pre dobytok, bývanie pre robotníkov – bírešov, sýpky, často aj liehovar a poprípade aj tehelňa. Boli to akísi predchodcovia dnešných priemyselných parkov. V Piešťanoch bolo v minulom storočí viacero takýchto dvorov. V severnej časti mesta bol Schlesingerov dvor. Na jeho mieste sa neskoršie začalo budovať letisko, ktoré dali do prevádzky v roku 1927. Na historickej pohľadnici je vidieť v popredí lietadlo a za ním budovy dvora a terajší starý hangár, kde je dnes Vojenské múzeum. Tento hangár postavili priamo na mieste niekdajšieho dvora," začína svoje spomínanie Viliam Nemec.

„Ďalším dvorom bol Scheibnerov dvor. Nachádzal sa na južnom okraji mesta, oproti dnešnému Kauflandu. Z pôvodného majera zostala už hlavná budova tehelne s kruhovou pecou a niekoľko budov, v ktorých sa sušila tehla. Komín už dávno zbúrali. Hlinu na výrobu tehál ťažili zo susedných pozemkov a pomocou malého rušňa a ‚ponváglikov‘ ju vozili do tehelne. V tomto priestore je dnes lesík, cez ktorý vedie chodník na polikliniku. O množstve vyťaženej hliny svedčí aj rozdiel terénu od hlavnej cesty po hladinu spodnej vody. Medzi Piešťanmi a Drahovcami bol Jozefov dvor. Dnes je tam už len areál skladov a na mieste dvora, smerom k železnici, vyrastajú nové domy.

Smerom na Vrbové, vľavo za železničnou traťou, bol zasa Dvor Remisa. Dnes jeho objekty využíva Poľnohospodárske družstvo Piešťany a rôzne výrobné a obchodné spoločnosti. Spomínané dvory či majere slúžili predovšetkým na poľnohospodársku činnosť," opísal nám osudy týchto dvorov a majerov.

Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav