Dnes oslavuje 90 rokov tvorca územného plánu Piešťan – Rudolf Krajíček

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. augusta 2011, 13:24
  • Autor:Ľ. Mrňa

PIEŠŤANY – Príležitosti k oslave deväťdesiateho výročia narodenia nebývajú príliš časté. V stredu 10. augusta sa takéhoto zriedkavého, vzácneho jubilea dožíva významný piešťanský rodák architekt Rudolf Krajíček.

Hoci sa pred mnohými desaťročiami usídlil v Bratislave, jeho kontakty s rodiskom, kde sú hroby jeho rodičov a kde mu žije brat s rodinou, sa nikdy neprerušili, ale zostávali tesné a plodné. V dnešnej podobe Piešťan je obsiahnuté množstvo jeho činorodej práce. Snaha otca – staviteľa, ktorý v ňom podnietil záujem o povolanie architekta i vypestoval vzťah k rodisku, sa zúročila.

17. októbra 1973 bol vládnym uznesením číslo 355 schválený smerný Územný plán mesta Piešťany a vzápätí jeho autor – dnešný jubilant – zaň obdržal od Zväzu slovenských architektov prestížne ocenenie:  Cenu Dušana Jurkoviča. Smerný územný plán zanechal vo vzhľade kúpeľného mesta zreteľnú stopu, jeho ohlas sa stále ozýva v rozvrhu funkčných plôch, v dopravnej kostre, v organizácii väčšiny lokalít sídliskovej zástavby. Tento základný dokument rozvoja územia však nebol prvým a ani nezostal jediným povšimnutia hodným Krajíčkovým príspevkom k hľadačskému úsiliu nachádzať schodné cesty optimálneho rozvoja Piešťan. Oveľa skôr ako na ňom začal pracovať, už roku 1957, vyhotovil súťažný návrh na usporiadanie centrálnej mestskej zóny, ktorý odborná porota vyhodnotila ako najlepší. Roku 1973 zopakoval úspech ziskom prvej ceny za súťažné riešenie kúpeľno-mestského centra Piešťan. Účasť v oboch súťažiach bola autorovou súkromnou iniciatívou.

Viac sa dočítate v pripravovanom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek