Mitošinku uviedli do Siene slávy slovenského hokeja

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. augusta 2011, 09:57
  • Autor:sita/red

BRATISLAVA/PIEŠŤANY – V sobotu 6. augusta uviedli v Bratislave in memoriam do Siene slávy slovenského hokeja (SSSH) aj pobedimského rodáka Jána Mitošinku. Prvý prezident Slovenského hokejového zväzu bol v mladosti všestranných športovcom. Počas jeho šéfovania sa hokejisti Slovenska prebojovali z hokejového suterénu až do najvyššej svetovej kategórie, vyhrali predolympijskú kvalifikáciu a na OH v Lillehammeri obsadili výborné šieste miesto. Zomrel 22. marca 2011 v Bratislave.

PhDr. Ján MITOŠINKA sa narodil 29. júla 1934 v Pobedime. Pracoval ako tréner, pedagóg, hokejový funkcionár. Po rozdelení Česko-Slovenska bol v rokoch 1992 – 1997 prvým prezidentom SZĽH. V tejto ére sa slovenský hokej prepracoval z C-kategórie medzi svetovú hokejovú elitu. Jedným z najväčších úspechov v tomto období bolo víťazstvo na predolympijskej kvalifikácii v Sheffielde (1993) a následne skvelé šieste miesto na ZOH 1994 v Lillehammeri, keď Slovensko suverénne vyhralo základnú skupinu.

Ján Mitošinka bol riaditeľom Telovýchovnej školy v Bratislave, ktorá vychovala stovky trénerov – nielen hokejových. Ako tréner viedol o. i. Slovan Bratislava, reprezentácie Československa B a Španielska i FC Barcelona. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia pomáhal uviesť do života úspešnú koncepciu športových hokejových tried (súbežne s projektom Fínskeho hokejového zväzu).

Bol autorom 35 trénersko-metodicko-pedagogických publikácií, z toho 11 pre ľadový hokej. V rokoch 1990 – 1992 bol olympijským atašé česko-slovenskej výpravy pre letné OH 1992 v Barcelone. O dva roky prevzal od vtedajšieho predsedu Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Juana Antonia Samarancha Trofej k storočnici MOV. Je čestným členom SOV a SZĽH. Významným krokom pre zvýšenie popularity hokeja na Slovensku bola myšlienka Jána Mitošinku na založenie Slovenského hokejového klubu, občianskeho združenia fanúšikov slovenského hokeja. V čase svojho rozkvetu združovalo vyše 130-tisíc členov.

Zomrel 22. marca 2011 v Bratislave vo veku 76 rokov. Nedožil sa tak svojho sna, ktorým bola jeho osobná účasť na svetovom hokejovom šampionáte, ktorý po prvý raz v histórii organizovalo Slovensko.

Okrem neho boli uvedení do SSSH aj mjster sveta z roku 1972 Július Haas a bývalý hokejový reprezentant Česko-Slovenska a Slovenska Róbert Švehla. Róbert Švehla pri podpise svojej zmluvy na sezónu 2002/03 s klubom NHL Toronto Maple Leafs inicioval finančnú výpomoc pre výchovu mladých hráčov v Dukle Trenčín, kde hokejovo vyrastal. Znížil sa mu tým výrazne vlastný príjem, časť z neho išla na základe zmluvy na podporu trenčianskej hokejovej mlade. Klub fair play SOV ocenil tento čin udelením Ceny predsedu Slovenského olympijského výboru.
Súvisiace články: Životný hokejový sen Jána Mitošinku prerušila smrť

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel