Hradného pána palicoval Jánošík

  • Cestovanie
  • 4. augusta 2011, 14:16
  • Autor:Regina Hulmanová

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých lokalít. Pripomeňme si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno asi netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Tento týždeň sa vydáme na kráľovský hrad Korlátka nad obcou Cerová.

Kráľovský hrad Korlátka nad obcou Cerová, v miestnej časti Rozbehy, leží na úpätí Malých Karpát vzdialený len päť kilometrov od Jablonice. Ako väčšina hradov, i tento plnil strážnu a obrannú funkciu. Spolu s hradom Ostrý Kameň nad obcou Buková strážili významnú obchodnú cestu vedúcu z Prahy do Budína vedúcu cez juhozápadnú časť Slovenska. Vznik hradu sa odhaduje na 11. storočie a staviteľom alebo prvým majiteľom bol Konrád Korlath. V priebehu histórie vlastníkov sa opäť stretávame s menom najmocnejšieho vládcu Váhu i Tatier, Matúšom Čákom Trenčianskym. Kráľ Karol I. bol však v jednej z mnohých bitiek silnejší a Korlátko získal do svojho majetku. Po ďalších mocenských a vlastníckych výmenách hrad ukončil svoje pôsobenie ako miesto väznenia v hradných pivniciach a od polovice 18. storočia pustol. Pôvodný pôdorys si môžeme prezrieť na stránke www. zamky.sk a tu sa i dozvieme, že do hradu panstvo vchádzalo po pilierovom moste nad priekopou.

Už z diaľky sú dodnes viditeľné obvodové múry a zvyšok veže napovedá, že britmi (výstupkami) sa zvyšovala obranu hradu. Výstupky otočené na útočníkov mali za úlohu odrážať strely. Podľa legendy sa hradní páni síce vedeli ubrániť pred strelami, avšak nezvíťazili nad rozumom. Jeden z mnohých pánov bol mimoriadne krutý a bezcitný k poddaným až do chvíle, kým nedostal príučku od Jánošíka a jeho družiny. Raz pri palicovaní chorého poddaného pandúrov prekvapila Jánošíkova družina, ktorá ich spútala a v prezlečení sa vybrala na hrad. Hradného pána priviazali na dereš a palicovali dovtedy, kým nesľúbil, že sa bude k poddaným lepšie správať. Pán dodržal, čo sľúbil, a poddaní mohli bez strachu žiť. Neďaleká sedemmetrová rozhľadňa v nadmorskej výške 460 m.n.m. poskytuje široký výhľad do okolia. A zaujímavosťou je i prvá veterná elektráreň, ktorej technické detaily si môžete prečítať na stránke obce Cerová.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf