Dokedy sa ešte bude priklincovaný Winter čudovať?

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 3. augusta 2011, 15:04
  • Autor:hh/video: ar

PIEŠŤANY – Podujatie Socha piešťanských parkov má za sebou už 29. ročník. Účelom výstavy je predstaviť moderné umenie širokej verejnosti. Avšak pri pohľade na dielo s názvom Šípka, červené dvere pred kinom Fontána, sa vynára otázka, je toto umenie? Mnohí Piešťanci ľudovo povedané nechápu, čo tým chcel autor povedať.

„Podstatu nechápem, cez park som vždy preletela a teraz ma tie sochy spomaľujú alebo úplne zastavujú, pretože sa zamýšľam, čo tým autor asi myslel, a keď na to chcem prísť, musím sa zastaviť a prečítať si ceduľku. Možno chceli, aby ľudia troška spomalili," prezradila prizerajúca sa cyklistka.

Pýtali sme sa, podľa akých kritérií boli sochy vyberané. Odpovedal nám Martin Valo, vedúci Galérie Fontána: „Na základe dohody s autormi sme vybrali diela, ktoré sú teraz vystavené. Niektoré boli dokonca vytvorené priamo pre túto výstavu." Zaujímalo nás, aký je jeho názor na Šípku: „Je to dielo s minimálnym zásahom, autor ho vníma ako šípku, niekto iný
nemusí. Je to vec názoru. Vzbudzuje záujem okoloidúcich, fotia sa pri ňom, takže splnilo svoj účel."

Svoj názor na výstavu sôch nám poslala aj Naďa Mikolášiková, majiteľka galérie Nami:

„Piešťanská kultúrna verejnosť mala koncom júna možnosť zúčastniť sa dvoch otvorení výstav. Jedna pod názvom Socha a objekt na Kúpeľnom ostrove organizovaná na profesionálnej úrovni s účasťou holandskej diplomatky, ktorá dodala podujatiu vyššiu úroveň. Vhodne inštalované sochy a objekty obišla v sprievode autorov a zúčastnených. Z mesta sa na túto udalosť prišlo pozrieť „až" sedem osôb.

Asi na truc sa s časovým odstupom necelých dvoch hodín konala druhá vernisáž priamo v meste. Ľudí vítala muzika vhodná na dedinskú zábavu s dvojzmyselnými textami. Až sedem sôch inštalovaných v tráve pred kinom dopĺňali kvetinové motýle a naivná stupídna veverička. Plagát a pozvánka na túto akciu vyrazila dych každému, kto má len trochu cit pre pekné a dobré veci. Stačilo prejsť cez Váh do mesta a zrazu ste v inom svete – vo svete neprofesionálnosti, navyše s podporou Ministerstva kultúry SR.

Preboha, kde sú tie dávno minulé ozajstné sochy piešťanských parkov? Aj priklincovaný Winter v Sade Andreja Kmeťa sa musí čudovať. Dokedy bude mesto pokračovať v trende propagácie koncertov vhodných na dedinskú zábavu, kedy odletia kvetinové motýle, odskáče veverička a Wintera uložia k spánku? V meste je veľa profesionálnych mladých ľudí, odborní kov v zrelom veku, ktorí hádam dokážu povzniesť upadajúcu kultúru v meste. Môže sa stať, že významné medzinárodné kultúrne akcie ako Mosty zmenia mesto. Z pekného kúpeľného mesta sa deň po dni stáva provincia."
((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav