Akoby sa so šteniatkami vrece pretrhlo

  • Spravodajstvo
  • 1. augusta 2011, 08:30
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Počas dovoleniek sa do piešťanského útulku dostane veľké množstvo prírastkov. Počet zvierat stále prekračuje jeho kapacitu. Pracovníci Slobody zvierat v súčasnosti majú najviac práce s množstvom nájdených a odchodených šteniat. Na otázky nám odpovedala Ľubomíra Baleková.

Koľko zvieratiek máte v súčasnosti v útulku?

Momentálne sa počet psíkov pohybuje okolo stopätnásť. Mačičiek nemáme toľko, no teraz ich asi dvadsať.

Aký je zdravotný stav zvierat, najmä mačiek?

Musím povedať, že sa nám darí udržiavať relatívne dobrý zdravotný stav našich zvieratiek. V prípade nových psíkov sa vyskytujú aj akútne prípady, prichádzajú k nám vo veľmi žalostnom stave a v poslednom období boli aj viacerí operovaní. Snažíme sa naprávať to, čo majitelia zanedbali. Veterinárne náklady patria k najvyšším položkám útulku. U mačičiek je stav stabilizovaný. Ohrozené sú najmú malé mačiatka, ktoré sú náchylné na choroby. K nám prichádzajú väčšinou so zapálenými očami, svrabom a sú zdrojom infekčných chorôb. Preto tu opakovane vyhlasujeme karanténu.

Čo spôsobili letné prázdniny, aké máte najnovšie prírastky?

Je smutné, že ľudia, ktorým nie je osud zvierat ľahostajný, nachádzajú celé vrhy šteniatok. Teraz, akoby sa s nimi pretrhlo vrece. Sú zablšené, začervené a samozrejme vystresované. Majitelia by si mali uvedomiť, že nechceným vrhom sa dá jednoducho zabrániť kastráciou fenky. To však ignorujú, a preto sa útulky plnia malými psíkmi. Predpokladám, že v tomto prípade by do istej miery pomohla povinná čipizácia. Počas prázdnin sme v útulku pocítili najmä to, že máme menej dobrovoľníkov, ktorí chodia na prechádzky so psíkmi.

Celý rozhovor si prečítate v pripravovanom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek