Brušné tanečnice chystajú ohňovú šou

  • Nezaradené
  • 29. júla 2011, 08:30
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – Každá žena túži byť krásna ako bohyňa, ohybná ako osika, zvodná ako víla, čo utancuje chlapa až k šialenstvu. S troškou nadsádzky by sa dalo povedať, že takúto schopnosť majú orientálne brušné tanečnice. Veď nebyť zvodnej Salome, sotva by roztopašný Herodes splnil želanie krutej Herodiady… Ale to je iný príbeh. Ten náš sa odohráva na piešťanskom pódiu, kde tancujú brušné tanečnice zo skupiny Shams a Amira bellydance. Spojovníkom oboch skupín je skúsená tanečníčka orientálneho tanca – Kamila Bzdušková. Jej umelecké meno znie Sahar. Ako púšť, ktorá fascinuje, láka, páli aj mrazí…

Ako dievča ste sa venovali skôr modernému tancu a džezgymnastike. Prečo ste sa neskôr preorientovali na brušné tance?

Vyskúšala som „fitko", aerobik a iné cvičenia, ale až brušný tanec vyhovoval môjmu temperamentu aj povahe. Po absolvovaní kurzu brušného tanca v Piešťanoch som sa začala orientálnym tancom zaoberať intenzívnejšie. Postupne som otvárala svoju tanečnú dušu smerom k Orientu.

Pred šiestimi rokmi sa spojilo niekoľko vám podobných žien do jednej skupiny. Dali ste si názov Shams – čo v preklade znamená slnko…

Som jednou zo spoluzakladateliek tejto v súčasnosti päťčlennej skupiny Shams. Sú medzi nami dve diplomované lektorky orientálneho tanca. Venujeme sa jeho rôznym podobám – cez klasický egyptský štýl, moderný kabaretný egyptský tanec aj folklórne štýly tejto krajiny, cez tance Tunisu, tureckých Rómov, indické tance až po tance strednej Ázie.

V čom je čaro orientálneho tanca?

Je prirodzený, uvoľňuje telo aj dušu, zvýrazňuje ženskosť. Vďaka nemu sa my, ženy, bližšie zoznámime s vlastným telom, prijmeme jeho jedinečnosť. Môžeme využiť ladné figúry, pohyb rúk a hlavy, k tomu pridať rytmické pohyby bokov a fascinujúce šimi. Na vyjadrenie by som použila naše motto – tanec sa ukrýva vo vnútri tanečníkovej duše, v tom je jeho čaro.

Aj predtým ste pôsobili dojmom milej, ušľachtilej, ale sebavedomej ženy, ktorá dbá o svoj zovňajšok. Čo viac ste ešte získali z orientálneho tanca?

Myslím si, že okrem toho, že sa popri rodine a práci žena pri orientálnom tanci odreaguje, pozitívne naladí, pri vystúpeniach aj súťažiach získa sebadisciplínu. Tiež si zvyšuje sebavedomie, na pódiu sa totiž cíti krásne. Tiež som sa naučila oveľa krajšie a šikovnejšie líčiť. Myslím, že každá žena sa stará o svoj zovňajšok. A pri orientálnom tanci je jej úsilie aj patrične ocenené. To iste polichotí každej žene.

Máte v šatníku aj krídla bohyne Isis. Ako sa s nimi tancuje a v čom sú jedinečné?

Bohyňa Isis vládne vetru. Jej hodvábne krídla sú jednou z rekvizít, ktoré používa tanečnica pri tanci. Sú veľmi zaujímavé a efektné. Tanečnica vyzerá ako motýľ, krídla zvýraznia jej ladnosť. Tanec sa stáva nadpozemsky krásny. S krídlami, hoci sú dosť veľké, sa tancuje pomerne ľahko, ale treba sa to naučiť. Niektoré rekvizity, ktoré orientálne tanečníčky používajú, sú ale oveľa náročnejšie na techniku. Takými sú napríklad pomôcky ako kovový svietnik s horiacimi sviecami, ktorý volajú shamadan, činely, palica alebo hodvábne závoje.

Kedy a kde vás môžeme uvidieť?

Najbližšie vystúpenie máme v Piešťanoch v nedeľu 31. júla na Kúpeľnom ostrove v hudobnom pavilóne Harmony, kde sme pripravili orientálnu ohňovú šou. Bude to jedinečná šou so živou hudbou, na ktorej predvedieme klasický egyptský tanec, ale aj arabo flamengo, zambru moru, salsu, cigánske tance a tance s horiacimi poikami a shamadanmi – čo sú kovové svietniky s horiacimi sviecami, ktoré drží tanečnica na hlave. Na konci augusta sa chystáme do Brezovej pod Bradlom na tamojšie slávnosti. Je to akcia pod šírym nebom. V septembri chceme vystúpiť v Trenčianskych Tepliciach na orientálnej šou a v Trnave. V októbri budeme súťažiť v Prešove. Tu bude aj festival a v zime určite pripravíme pre našich fanúšikov tretí ročník festivalu s názvom Čaro orientu.

Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel