Silák Barbarič potiahol auto aj Piešťanmi

  • Kultúra a spoločnosť
  • 27. júla 2011, 11:37
  • Autor:Andrea Rebrová/video 1: Andrea Rebrová, video 2: Erik Ďuriš

PIEŠŤANY – Slovenský silák Juraj Barbarič sa v rámci projektu Pevné svaly tour 2011 zastavil aj v Piešťanoch, kde v noci z utorka 26. júla na stredu 27. júla ťahal osobné auto vážiace 1300 kg na trati dlhej 15 km. Silou svojich svalov podporuje slovenských dystrofikov.

Juraj Barbarič sa rozhodol využiť svoju silu pre ušľachtilú vec. Už ôsmy rok podporuje slovenských dystrofikov. "Začal som to robiť z toho dôvodu, že svalová dystrofia je choroba, ktorá je nevyliečiteľná a ja momentálne dokážem svoje svalstvo hnať do obrovského extrému. Pokiaľ mi náš Pán dovolí, budem im pomáhať aj naďalej pomocou mojich svalov. Verím, že to bude, čo najdlhšie," vyznal sa držiteľ piatich zápisov v Guinessovej knihe rekordov a potiahol auto so štyrmi pasažiermi Námestím slobody.

Na výkon slovenského Herkula sa o piatej popoludní prišli pozrieť aj tí, ktorých sa to týka najviac. Medzi divákmi tak boli nielen Piešťanci postihnutí svalovou dystrofiou ale aj ich rodinní príslušníci. "Naša organizácia Belasý motýľ organizuje od roku 2001 v Piešťanoch už každoročne finančnú zbierku. Výťažkom z nej pomáhame sami sebe. Vieme, že tie peniaze sú adresné, nikde sa nestratia, nejdú na iný účel. Sú presne poskytované našim členom. Tešíme sa, že Juraj Barbarič sa každoročne takto snaží demonštrovať našu slabú silu jeho veľkou silou," prezradila Zdena Malíková, ktorá je rovnako postihnutá týmto nevyliečiteľným ochorením.

((myvideo:1))

O desiatej večer sa Barbarič na parkovisku pri obchodnom dome Kaufland podujal zdolať ďalšiu pätnástku na svojej ceste naprieč slovenskými mestami. Hŕstka Piešťancov sa prizerala na jeho snaženie. Piešťanských pätnásť kilometrov zdolal za niekoľko hodín, pričom urobil 60 okruhov. Príprava na tento výkon mu trvala desať mesiacov a k dnešnému dňu mal natrénovaných cez 4500 km s autom za chrbtom.

((myvideo:2))

Projekt Pevné svaly tour 2011 je zameraný na zviditeľnenie problémov, s ktorými sa trápia ľudia postihnutí muskulárnou dystrofiou.Svalová dystrofia je ťažké progresívne ochorenie svalov, ktoré sa prejavuje svalovou slabosťou, stratou sily a atrofiou, čiže úbytkom svalstva. Dystrofik nedokáže chodiť, obrátiť sa na bok, napiť sa sám z pohára a niektorí ani sami dýchať… Zhoršovanie sa nedá zastaviť, nie je na ňu liek. Na Slovensku žije asi 5000 osôb s nejakým druhom nervovosvalového ochorenia, ktoré závažne zasahuje do života celej rodiny.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj