Hovawart – Strážca dvora s dobrou pamäťou

  • Spravodajstvo
  • 27. júla 2011, 10:43
  • Autor:Lucia Valentovičová

Hovawart je veľmi staré nemecké pracovné plemeno. Názov plemena pochádza zo starej nemčiny- „hova“ znamená dvor a „wart“ strážca. Na šľachtenie hovawarta boli pôvodne použité plemená nemecký ovčiak, novofoundlanský pes, leonberger a podobné. Vďaka dôkladnému prístupu k výberu psov na šľachtenie bol uchovaný pôvodný pracovný typ psa.

Toto u nás málo známe plemeno je zaradené do II. skupiny FCI (Medzinárodná kynologická federácia)-pinče, bradáče, molossoidné psy a švajčiarske salašnícke psy, sekcia 2.2 –  molossoidné a horské psy.
Vzhľad: Hovawart je silný, veľký, dlhosrstý pracovný pes, s dlhšou stavbou tela. Má trojuholníkové klopené uši a pozorný, ale milý výraz tváre. Srsť hovawarta je hustá, dlhá po celom tele, iba na tvárovej časti hlavy a prednej časti nôh je kratšia. Vďaka podsade je odolný voči výkyvom počasia. Vyskytuje sa v troch farebných variantoch – čierny, čierny so znakmi a plavý. Plavého hovawarta si veľa ľudí mýli so známejším zlatým retrieverom.
Povaha a správanie: Hovawart je stredne temperamentný, vyrovnaný a dobromyseľný pes. Má dobré obranárske vlastnosti i bojovnosť, je sebaistý a znesie značnú záťaž. K cudzím ľuďom aj psom je rezervovaný, pre svoju rodinu však urobí čokoľvek.
Výchova a výcvik: Pri výcviku a práci je to stredne tvrdý pes, ktorý nepotrebuje drezúru, veľmi rád a ľahko sa učí pozitívnou motiváciou – pomocou hry, pochvaly a odmeny. Nemá rád opakovanie cvikov a nudu, veľmi rád si do takéhoto výcviku vymýšľa svoje vsuvky. Svojho pána rešpektuje na základe vľúdnej dôslednosti a vzájomnej dôvery, nie však na základe hrubosti a tvrdosti.
Využitie: Má veľmi dobre vyvinutý čuch. Jeho harmonické telesné proporcie a mimoriadna väzba na rodinu v ktorej žije, z neho robia vynikajúceho strážiaceho, obranného, ale i záchranárskeho a stopovacieho psa.
Zdravie: Hovawart je neprešľachtené a zdravé plemeno, netrpí špecifickými chorobami, ale ako u iných veľkých plemien, do 12 mesiacov veku treba dávať pozor na prílišnú záťaž na kĺby a zvoliť kvalitnú stravu.
Zhrnutie: Howavart je pracovný pes, potrebuje pracovné vyžitie, no zároveň aj dobrý a trvalý kontakt so „svojou rodinou" – vtedy sa stáva výborným spoločníkom a ochrancom. Úlohu strážcu plní hovawart sebe vlastným spôsobom. Nešteká zbytočne, pozorne sleduje dianie vo svojom okolí a vnímavo vyhodnocuje situácie na „nič sa nedeje", „idem to overiť" a „treba zasiahnuť". Pri vstupe cudzieho človeka do dvora zašteká, beží k nemu a sprevádza ho na každom kroku, pokiaľ sa neobjaví jeho pán. Ak nie je nikto prítomný, neublíži bezdôvodne, ale dôrazne mu zabráni opustiť pozemok. Má vynikajúcu pamäť – ak má s niekým zlú skúsenosť, stratí dôveru a dotyčný by sa mu mal radšej vyhýbať.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel