Bylinkárka radí: Čaj na vysoký krvný tlak

  • Kultúra a spoločnosť
  • 27. júla 2011, 12:17
  • Autor:Anna Kopáčová

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Tentoraz vám poradí, ako si pripraviť čaj, ktorý vám pomôže s vysokým tlakom.

Zvýšený krvný tlak (hypertenzia), systolický alebo diastolický, môže byť spôsobený patologickými príčinami, ako sú hormonálne poruchy, artérioskleróza, pečeňová alebo obličková nedostatočnosť. Veľakrát je však príčina neznáma a tento druh ochorenia voláme esenciálna hypertenzia. Tu používam bylinky, ktoré harmonizujú nervovú sústavu, čiže majú sedatívne účinky. Bylinky, ktoré majú diuretické a vazodilatačné účinky, odvodňujú organizmus a rozširujú cievy. Hypotenzívne účinky sa osvedčili v prípade esenciálnej hypertenzie.
Čaj si pripravíme z týchto bylín: lipa 10 g, valeriána 10 g, hloh 15 g, srdcovník 15 g, cesnak – jeden rozotrený strúčik, praslička 15 g, zlatobyľ 15 g, majorán 10 g, ginko 10 g. Jednu čajovú lyžičku dáme do dvojdecového pohára. Zalejeme šálkou vriacej vody, 15 minút lúhujeme a vypijeme vždy ráno. Večer užijeme jednu kapsulu šišáku bajkalského, ktorý si kúpime v lekárni. Ak nám lekár už predpísal lieky, tie musíme dôsledne užívať!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava