Storočný Anton Kuník: „Moji kartári mi už pošli…“

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. júla 2011, 13:27
  • Autor:Viera Dusíková

VRBOVÉ – Ak sa chcete dožiť sto rokov, odsťahujte sa do Vrbového. Počas piatich rokov sme tu zaznamenali až štyroch viac ako storočných obyvateľov. Po Viole Rákayovej, ktorá sa dožila 103 rokov a zomrela dva dni po sfúknutí narodeninovej torty, storočnom už nebohom Jánovi Sudorovi, 106-ročnej Anne Balášovej, ktorá bude oslavovať ďalšie narodeniny na sklonku tohto roka, sa krásneho jubilea s desiatimi krížikmi dožil sympatický deduško – Anton Kuník. Bol robotníkom, majstrom, vedúcim v Trikote. Miloval nielen svoju rodinu, ale aj karty – najmä „žola“.

Svoje sté narodeniny oslávil v stredu 13. júla v kruhu najbližších vo svojom byte na Emanuelovom námestí. Nevesta Viera a syn Anton, obaja z Piešťan, objednali oslávencovi obrovskú tortu. Krájali z nej aj pravnučka Renáta Racíková s manželom a deťmi. Ušlo sa z nej aj primátorovi Vrbového Jánovi Jánoškovi a vedúcemu útvaru kultúry Ľubomírovi Bosákovi. „Dovoľte mi, aby som vám zaželal ešte veľa pekných dní a hlavne zdravie," zaželal oslávencovi primátor Vrbového a odovzdal mu pamätnú medailu mesta. Dostávajú ju len najvýznamnejšie osobnosti. Anton Kuník si ju vylúžil dlhovekosťou i statočným životom naplneným prácou.

Anton Kuník si dôchodkový vek zariadil ako väčšina našich starkých. Pracoval v záhradke za domom, ktorý sa nachádza oproti podniku, v ktorom dlhé roky cvakal pichačku. Vo voľnom čase, a ako nevesta pripomenula, bolo to každý večer, si rád zahral karty v krčme U Madžu. Najradšej mastil žolíka. A vraj jeho žienka Elenky kým žila, ho sem-tam prišla napomenúť, že by sa patrilo zavrieť z ruky a odísť domov. Na tieto časy si už starý pán spomína len s nostalgickým úsmevom. „Všetci moji kartári – Jožo Sabo, Jožo Klčo aj Tóno Gondál – už pošli… Ostal som sám. Po deväťdesiatke to aj so mnou išlo dolu vodou. Mám tráviace problémy a tento rok som už z bytu nevyšiel."
((myvideo:1))
O deduška sa vraj najviac stará jeho nevesta Vierka. Z Piešťan do Vrbového prichádza trikrát týždenne. Stravu mu vozia z kuchyne v Domove dôchodcov Klas. „Má rád všetko, zje do radu, čo mu navaria, ale len tak po troškách," konštatuje Viera Kuníková. Starký miluje sladkosti a bez piva by bol jeho život len živorením. Vypije jednu desinku Topvaru denne. Ale dopraje si aj štamperlík ostrého či vínko. „No všetko s mierou, to platí aj o jedle. Zobká ako vtáčatko. Z polievky si uchlípne tri, štyri lyžičky, odloží ju a potom sa k nej zasa vráti," smeje sa nevesta.

V pivnici bytového domu, kde starý pán žije, je zamknutý jeho starý bicykel. „Museli sme mu ho pred troma rokmi zamknúť, lebo nám ľudia žalovali, že otec sa spúšťa dolu od šikmej veže po námestí. To už bolo nebezpečné," smial sa počas narodeninovej oslavy jeho syn Jozef. Aj my sme starkému v mene Piešťanského týždňa zaželali ešte veľa dobrých dní naplnených pohodou, radosťou a zdravím.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel